Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Syklon krevde minst 400 liv

Syklonen Freddy krevde minst 400 liv i Malawi, Mosambik og på Madagaskar, ødeleggelsene er store og mange har mistet alt.

Av: NTB-Reuters

Det sørlig Malawi ble aller hardest rammet av syklonen, og president Lazarus Chakwera har bedt verden om katastrofehjelp.

– Det haster med å komme fram med hjelp i flomområdene. For tredje gang har mennesker i Chikwawa-distriktet mistet alt de eier på grunn av klimaendringene. Derfor mobiliserer vi raskt for å nå ut til ofre for syklonen, sier generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten. Foto: Kirkens Nødhjelp

– Kirkens Nødhjelp vil være til stede i Malawi med vann, sanitære løsninger og hygieneartikler, i tillegg til forebyggende tiltak mot kolera og vannbårne sykdommer. Vi vil også styrke matsikkerheten i flomområdene, sier han.

Våknet på sykehuset

Det siste Lukia Akimu husker er at flomvannet rammet landsbyen hennes ved en fjellside rett sør for Blantyre i Malawi. Det neste hun husker er at hun våknet på sykehuset med bandasje rundt hodet og krage rundt nakken.

– Jeg så mye vann og noen mennesker som ble skylt bort. Hva som skjedde etterpå vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hvem som fikk meg hit, forteller 35-åringen fra sengen på Dronning Elizabeth-sykehuset i Blantyre.

Ingen vet om familien hennes overlevde, forteller en av sykepleierne.

Syklonen Freddy har forårsaket betydelige skader på veier og infrastruktur i Malawi. Foto: UNICEF Malawi

Slo til på nytt

Syklonen Freddy har ifølge offisielle tall krevd minst 326 liv i Malawi og 53 liv i Mosambik. Syklonen rammet to ganger, først i slutten av februar da 27 mennesker omkom på Madagaskar og i Mosambik.

Deretter tok syklonen en runde til havs før den sist helg på nytt slo inn over kysten til Mosambik og fortsatte nordvestover til Malawi.

Satelittbilde av sykolonen Freddy. Kilde: WMO / Copernicus

Mer regn

Torsdag hadde syklonen avtatt, men det regnet fortsatt kraftig og mer nedbør er varslet. Det vil trolig resultere i mer flom.

I Mosambik er fortsatt flere landsbyer isolert, og redningsmannskaper forsøker nå å ta seg fram gjennom de flomrammede områdene ved hjelp av båter.

– Mange lokalsamfunn er isolert og menneskene der sulter. De trenger medisinsk hjelp og noen skikkelige måltider, sier en talsmann for redningstjenesten i Mosambik.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT