Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Zelenskyj inviterer Kinas president til Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har invitert Kinas president Xi Jinping til Ukraina for å diskutere en mulig fredsplan.

– Vi er klare for å se ham her. Jeg vil snakke med ham. Jeg hadde kontakt med ham før det ble full krig, men i løpet av hele dette året, i mer enn ett år nå, har jeg ikke hatt det, sier Zelenskyj til nyhetsbyrået AP.

Kina la tidligere i år fram et forslag til en fredsprosess for Ukraina. I forrige uke presenterte Xi planen for president Vladimir Putin under et besøk i Moskva. 

Zelenskyj har ikke avvist planen, men har invitert Kina til en dialog om Ukrainas eget forslag til fredsløsning med Russland.

Enkelte signaler

Ukrainas forslag til fredsplan inkluderer full russisk tilbaketrekning fra alle deler av landet, inkludert Krim-halvøya. Russland har utelukket dette, men Zelenskyj vil likevel gjerne diskutere forslaget med Kina.

– Vi har tilbudt Kina å bli partner i gjennomføringen av denne oppskriften på fred. Vi har oversendt den via alle mulige kanaler. Vi inviterer til dialog, og vi venter på svar, sa han tidligere i måneden.

– Vi har mottatt enkelte signaler, men foreløpig ikke noe konkret, la han til.

Koster dyrt

Zelenskyj erkjenner at krigen har kostet ukrainerne dyrt, og at han nå vier mye tid til å motivere både landets militære styrker, innbyggerne og de mange millionene som har flyktet. 

Han erkjenner også at det er massiv militærhjelp fra USA og Europa som har gjort landet i stand til å forsvare seg så effektivt mot den russiske invasjonsstyrken. 

Flere ledende republikanere i USA, blant dem tidligere president Donald Trump, har stilt spørsmål ved den amerikanske militærstøtten. Derfor frykter Zelenskyj et maktskifte i Washington etter neste års presidentvalg. 

– USA vet at vi ikke kommer til å vinne krigen hvis de stanser hjelpen til oss, sier Zelenskyj. 

Frykter følgene

Den ukrainske presidenten frykter også følgene av et militært nederlag i byen Bakhmut, som i flere måneder har vært under kraftige russiske angrep. 

Dersom Russland inntar denne byen, vil Putin trolig få enda mer blod på tann, sier han. 

– Da vil han promotere denne seieren overfor Vesten, det russiske folk, Kina og Iran. Dersom han får ferten av blod, og lukter at vi er svake, så vil han bare presse, presse og presse, sier Zelenskyj.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT