Av: NTB-AFP
Luisa Jimenez dro til det hun trodde var kontoret for å få papirer på lovlig opphold i Mexico. Istedenfor saksbehandling ble hun internert i et senter som ligner på det der 39 migranter omkom i en brann nylig – fordi cellene de satt på var låst. 27 andre fikk alvorlige skader i brannen som skjedde i Ciudad Juarez ved grensen mot USA.
– Dette er også en fengselscelle, et interneringssenter. Det er som om vi skulle være kriminelle, sier Jimenez, som er fra Venezuela.
– Skrekkelige forhold
Interneringssenteret hun befinner seg på ligger i Tuxtla Gutierrez i den sørlige delstaten Chiapas. Hun ble fraktet til senteret med løfte om at hun skulle få tillatelse til å bli i Mexico mens hun søkte om asyl i USA.
– Det er et skrekkelig sted, forholdene ligner på det i Ciudad Juarez, forteller den 56 år gamle kvinnen.
Tragedien i Ciudad Juarez utspant seg etter at en person startet en brann – trolig i protest mot å skulle bli deportert. Myndigheten har utstedt arrestordre mot fem tjenestemenn og vakter ved senteret for å ikke engang forsøke å evakuere menneskene som oppholdt seg der. De er også arrestordre på mannen som angivelig startet brannen.
Videoovervåkingsopptak viser vakter som forlot de 68 personene som var innesperret mens flammene spredte seg og røyk fylte cellene.
Stinkende celle
En uke før branntragedien satt Moises Chávez i en av de samme cellene, som han beskriver som et stinkende rom der vaktene behandler migranter med forakt.
– Det er ingen brannslukningsapparater eller røykvarslere, men det er overvåkingskameraer, forteller den 41 år gamle nicaraguaneren til nyhetsbyrået AFP.
Utlendinger som ikke kan bevise at de har lovlig opphold i Mexico, interneres på slike sentre. De fleste kommer fra andre land i Latin-Amerika.
Som en fange
– Man blir behandlet som en fange, forteller Yusleidy Garcia fra Venezuela. Hun ble internert i Ciudad Juarez, der kvinner og menn holdes på separate steder.
– Det var kaldt om natten. De tar bort alle eiendelene dine. I rommet der jeg ble plassert, var det 150 mennesker fra ulike land, sier hun.
Beskrivelsene av forholdene står i skarp kontrast til forordningene utstedt av den mexicanske regjeringen i 2012. Her heter det at det skal være tilstrekkelig med mat, hygienefasiliteter og beskyttelse av mennesker og eiendom i tilfelle opptøyer.
Migranter skal heller ikke oppholde seg i midlertidige interneringssentre mer enn i sju dager.
— Dette er ikke mottakssentre som tar vare på mennesker på flukt. Det er interneringssentre der folk blir frarøvet sin frihet
Amnesty International
Umenneskelig behandling
Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International skriver i sin årsrapport at mexicanske myndigheter i fjor pågrep minst 281.149 mennesker og plasserte dem i overfylte sentre. Minst 98.299 mennesker, inkludert enslige barn, ble deportert.
Etter dødsbrannen krevde Amnesty en slutt på den nedverdigende behandlingen av tusenvis av migranter. Organisasjonen beskriver også tilfeller av tortur og umenneskelig behandling.
– Dette er ikke mottakssentre som tar vare på mennesker på flukt. Det er interneringssentre der folk blir frarøvet sin frihet, skriver Amnesty.
Luisa Jimenez hadde hatt en lang og farlig reise bak seg før hun nådde Mexico. Hun forteller at hun måtte sove ved siden av døde mennesker som ikke hadde klart den farefulle og strevsomme reisen gjennom Darien-jungelen mellom Colombia og Panama.
Rasende over å bli innelåst på senteret når hun bare prøvde å skaffe seg lovlige papirer, hadde hun spurt en tjenesteperson om det var en forbrytelse å migrere.
– Hun snudde bare ryggen til meg og gikk, forteller Jimenez, som selv slapp med to dager på senteret.