Serbia var villig til å sende våpen til Ukraina, ifølge Pentagon-lekkasje

Serbia, det eneste landet i Europa som ikke har innført sanksjoner mot Russland, var villig til å levere våpen til Ukraina, ifølge et lekket Pentagon-dokument.

Serbias president Aleksandar Vucic nektet i går for at Serbia har sendt eller har planer om å sende våpen til Ukraina. FOTO: Wikimedia Commons

Av: NTB-Reuters og John Færseth

Det graderte dokumentet oppsummerer europeiske regjeringers svar på Ukrainas forespørsel om militær trening og såkalt dødbringende hjelp, altså våpen. Dokumentet er ett av flere som er lekket fra det amerikanske forsvarsdepartementet og lagt ut på nettet de siste ukene.

Ifølge oversikten, som er en tabell over responsen fra 38 land, sa Serbia nei til å drive opplæring, men forpliktet seg til å sende våpen eller hadde allerede sendt våpen. I dokumentet står det også at Serbia har politisk vilje og militær evne til å levere våpen også i fremtiden. 

Dokumentet er hemmeligstemplet og var merket med at det ikke skulle deles med andre lands etterretning eller militære styrker.

Nyhetsbyrået Reuters sier de ikke har kunnet verifisere at dokumentet er ekte. Serbias presidentkontor og Ukrainas ambassade i USA har foreløpig ikke svart på Reuters’ henvendelse om saken.

– Dersom dokumentet er ekte, viser det enten at president Aleksandar Vucic ikke er ærlig overfor Russland eller så er han under enormt press fra USA for å levere våpen, sier Øst-Europa-ekspert Janusz Bugajski i tankesmia Jamestown Foundation.

Beskyldes for å være autoritær

Aleksandar Vucic har vært serbisk statsminister eller president siden 2014. Han leder det nasjonalkonservative og populistiske Serbias progressive parti, og har bakgrunn fra Det serbiske radikale partiet, som støttet det storserbiske prosjektet på 1990-tallet om å samle alle serbere i en stat.

Vucic har blitt beskyldt for å føre en autoritær politikk, og har tett kontakt med ledelsen i den serbiske delrepublikken Republika Srpska i Bosnia som ønsker å løsrive seg fra Sarajevo.

Han har også nektet å anerkjenne den tidligere serbiske provinsen Kosovo som selvstendig stat.

Russland er et dilemma

Ifølge nettstedet Politico står Vucic i et vanskelig dilemma om å omfavne Europa, eller fortsette å beholde et godt forhold til Russland samtidig som han er tilhenger av serbisk EU-medlemskap.

Fra gammelt av er det et nært forhold mellom Serbia og Russland. Russland har også støttet Serbia i konflikten over Kosovo. Forholdet mellom Vucic og Putin har imidlertid blitt dårligere etter den russiske invasjonen i Ukraina.

I juni 2022 viste undersøkelser at 66 prosent av serberne følte seg nærmere knyttet til Moskva enn Vesten, mens 59 prosent mente krigen i Ukraina var Vestens feil. Dette begrenser Vucics handlingsrom. 40 prosent er også imot serbisk EU-medlemskap.

13. april uttalte Vucic at Serbia hverken har sendt eller vil sende våpen til Ukraina.LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her