Ledige stillinger
Ledige stillinger

Georgia: Studenter protesterer mot valgfusk. Blir kalt voldelige av russiske propagandister

(TBILISI, GEORGIA) — Nå må Europa gjøre alt for å hjelpe oss, sier en ung student til Transit Magasin. I Georgia anklager opposisjonen regjeringspartiet Georgisk Drøm for omfattende valgfusk. Nye demonstrasjoner er utlyst de kommende dagene.

Ifølge offisielle resultater endte forrige lørdags valg på ny nasjonalforsamling med seier til regjeringspartiet. Dette har ført til skarpe reaksjoner fra opposisjonen, som mener valget ble stjålet fra dem.

— Vi er imot denne russiske regjeringen. Dette er ikke en prorussisk regjering. Det er en russisk regjering, en fiendtlig okkupasjonsregjering, sier Tamuna og venninnen Mari, til Transit Magasin. De er to av de rundt to hundre studentene som har samlet seg foran universitetet i Tbilisi tirsdag 29. oktober.

Valgobservatører har avdekket en rekke uregelmessigheter i forbindelse med stemmingen.

— Nå må Europa gjøre alt for å hjelpe oss, sier den 19 år gamle jusstudenten Zviad til Transit Magasin.

— Dersom Europa mister et medlem, er det som å miste et familiemedlem. Og hvis Russland klarer å stjele demokratiet i ett land, kommer de til å gjøre det flere steder, for eksempel i de baltiske landene. Derfor må Georgia bli et eksempel på hvordan Europa forsvarer demokratiet mot Russland, sier Zviad. 

Organisasjonen Georgian Young Lawyers Association (GYLA) krever at resultatet blir annullert i over 2.000 valgkretser, og at valget blir holdt på nytt. GYLA hevder å ha observert press mot velgere og brudd på prinsippet om hemmelige valg i 589 valglokaler.

Ifølge den sentrale valgkommisjonen har regjeringspartiet Georgisk Drøm fått 54 prosent av stemmene – seks prosent mer enn ved parlamentsvalget i 2020. To valgdagsmålinger som ble publisert like etter at stemmelokalene stengte gav imidlertid bare 40,9 og 42 prosent til Georgisk Drøm, mot 51,9 og 48 prosent til opposisjonen. En valgdagsmåling utført for Georgisk Drøm gav derimot Georgisk Drøm 56 prosent av stemmene.

President Salome Zurabisjvili har erklært valget illegitimt, og beskrevet det som “en russisk spesialoperasjon og et tilfelle av omfattende juks.” Hun har også bedt vestlige land om å ikke anerkjenne resultatene.

Zurabisjvili har fått en ledende rolle i opposisjonen og sivilsamfunnets kamp mot valgfusket. Hun var også en av hovedtalerne under en stor demonstrasjon utenfor parlamentet på mandag, der over 100.000 mennesker deltok.

Georgias president Salome Zurabisjvili holder pressekonferanse og sier hun ikke anerkjenner valgresultatet, som hun mener er resultat av en russisk operasjon. Foto: Blankspot.se / Rasmus Canbäck

De nordiske utenriksministrene har bedt om en grundig etterforskning av rapporterte uregelmessigheter, for å fjerne tvil om valget har gått riktig for seg. I uttalelsen skriver de at  de “oppriktig håper å se Georgia vende tilbake til en vei som leder til landets rettmessige plass I den europeiske og euro-atlantiske familien.”

Det samme har EUs utenrikssjef Joseph Borrell, som sier at som EU-kandidat er Georgia nødt til å vise tilslutning til europeiske verdier, inkludert integritet i valgprosessen og opprettholdelse av rettsstaten.

Onsdag innledet landets en etterforskning av påstander om at valgresultatet ble forfalsket. President Salome Zurabisjvili er innkalt til avhør.

Georgisk drøm-regjeringen har gradvis trappet opp samarbeidet med Russland, og har presset gjennom flere lovendringer som begrenser sivilsamfunnet. Det har også vært en økning i angrep på journalister og opposisjonspolitikere.

Siden den store demonstrasjonen på mandag, har det vært forholdsvis stille i Tbilisi bortsett fra en mindre demonstrasjon tirsdag kveld, der rundt to hundre studenter deltok. Transit Magasin møtte studentene, og ble vitne til et russisk forsøk på å stemple studentene som voldelige opprørere.

Tirsdag 29.oktober: — Dette er en fiendlig okkupasjonsregjering

Foran et gjerde utenfor universitetet i Tbilisi holder en liten gruppe på å stille seg opp med hjemmelagde skjold.

18 år gamle Nika, som studerer internasjonale relasjoner, understreker at dette er en fredelig demonstrasjon, og at skjoldene skal symbolisere at de forsvarer det georgiske demokratiet. I tillegg er de ment å styrke moralen, som i gamle dager da man slo på skjoldet med sverd før man gikk i kamp.

— Vi vil leve under europeiske verdier, ikke russiske! roper Zviad i megafon til applaus fra de andre studentene.

Den 19 år gamle jusstudenten holder en kort appell, der han fremhever at universitetet er et historisk viktig sted fordi det var herfra studenter gikk ut for å protestere mot den sovjetiske okkupasjonen i 1921. Det var også her Zviad Gamsakhurdia, den første demokratisk valgte presidenten i Georgia, samlet studenter for å demonstrere for uavhengighet i starten av 1990-tallet.

UTENFOR UNIVERSITETET I TIBILISI: Jusstudenten Zviad og andre studenter lager skjold. FOTO: John Færseth

Til Transit Magasin sier jusstudenten Zviad at Georgia har blitt okkupert av et russisk marionetteregime.

— Vi bruker symbolske skjold for å vise at vi vil forsvare demokratiet vårt. Den unge generasjonen kommer til å slåss på alle måter for å redde det. Vi skal bruke internasjonal lov, og vinne denne krigen. Det er en krig for oss, siden Georgia har blitt okkupert, sier Zviad, og fortsetter:

Foran parlamentet står noen titalls politifolk. Selv om politiet har slått hardt ned på demonstranter tidligere i år, holder de seg i bakgrunnen mens Zviad og Nika instruerer andre studenter i å lage og dekorere flere symbolske skjold.

— Vi ønsker å vise regjeringen at vi er her uansett om ikke opposisjonen gjør noe, sier Nika. På spørsmål om han er skuffet over at ikke flere slutter seg til dem, sier han at det ville vært mange flere hvis ikke opposisjonen hadde bedt folk om å gå hjem kvelden før.

— Folk kom fra hele Georgia, men opposisjonen bad dem om å gå hjem når talene var slutt. Jeg tror ikke det var særlig klokt, sier Nika.

Han håper at opposisjonen har en plan og foreløpig forsøker å kjøpe seg tid.

— Vi skal stå sammen, og kreve at regjeringen gjennomfører valget på nytt etter europeiske standarder. Flere kommer til å slutte seg til oss.

Russiske propagandister

Noen meter unna begynner folk å samle seg rundt en mann på rundt 30 år, i gråbrun jakke. En jente prøver å spørre ham ut på russisk om hvorfor han er der. Andre står rundt og filmer opptrinnet. Men mannen svarer ikke. I stedet begynner han å gå i retning av politibilene, fulgt av 7-8 studenter med mobilkameraer.

Før jeg rekker bort, ligger mannen på bakken og holder på å reise seg igjen. Politiet kommer til, og hjelper ham inn i en taxi.

— Han er en russisk propagandist. Det har allerede vært to av dem her. Vi bad ham først pent om å gå, eller fortelle hvorfor han var her og fordømme Putins aggresjon, men han svarte ikke. Han bare så ironisk på oss og fortsatte å filme, forteller Lorena.

Hun er den samme som diskuterte med mannen for et par minutter siden.

En annen student, Murat, forteller at tilsvarende folk har dukket opp på andre demonstrasjoner.

VIDEO: Her later en «korrespondent» fra den russiske propagandakanalen Sputnik News som han faller. Ifølge Sputnik News ble «korrespondentene» angrepet av demonstranter.

— I går gjorde en av kollegaene hans det samme. Kort etter ble det publisert en video der den georgiske vennen min ble gjort til en ukrainsk, radikal nasjonalist som var på Maidan i 2014. De kommer sikkert til å hevde at vi lager molotovcocktails og at vi er nazister, akkurat som de gjorde i Ukraina for ti år siden. Det er akkurat den samme propagandaen, sier Murat.

Siden den russiske invasjonen i Ukraina har det kommet over 110 000 russere til Georgia, selv om omtrent en tredjedel har dratt videre. De har fått en kjølig velkomst, og en del georgiere frykter at det kan være agenter blant dem.

Den russiske propagandakrigen er også i full gang. Maria Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet, har beskyldt USA og vestlige land for «nykolonialisme» og innblanding i Georgia. Hun har også beskyldt president Salome Zurabisjvili for å forsøke å «destabilisere» landet.

Få minutter etter påstår den russiske propagandakanalen Sputnik News at studentene angrep «korrespondentene». Skjoldene blir sagt å være for å slåss med politiet. FOTO: Skjermdump

Murat forteller at russerne kan reise fritt inn i Georgia. Mens mange har rømt for å ikke bli utkalt til krigen i Ukraina, er det ingen som vet hvor mange de er eller hvorfor de kommer.

— Siden Georgisk Drøm kom til makten i 2012 har de ikke arrestert en eneste russisk agent, tidligere pleide de å arrestere rundt tre i året. Bare se på politiet, de beskyttet ham og hjalp ham inn i en taxi. Han kommer til å rapportere at vi dyttet ham, sier Murat.

Og ganske riktig: Etter noen få minutter skriver Telegram-kanalen til den russiske propagandakalen Sputnik News at to russiske korrespondenter har blitt angrepet. Demonstrantene skal også ha satt en høyttaler inntil øret på en av dem, med så høy lyd at han falt.

Andre poster viser bilder av de symbolske skjoldene, og sier at de «proamerikanske» demonstrantene forbereder seg på å slåss mot politiet.

Nye demonstrasjoner er utlyst i kveld og på mandag. “Korrespondentene” vil ganske sikkert være til stede da også.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT