Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

VG-journalist Kyrre Lien vant pris for «Sommer i Butsja»

– Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Kyrre Lien.

– Det siste året har jeg sett på nært hold hvordan Russlands angrepskrig har påvirket sivilbefolkningen i Ukraina. Den har også rammet venner og bekjente av meg i landet. Det føles ekstra meningsfylt å bidra til å dokumentere denne krigens konsekvenser for menneskene i Ukraina, sier Kyrre Lien.

Forstaden Butsja utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv ble et symbol for russernes grusomme krigføring og overgrep mot den ukrainske sivilbefolkningen våren 2022.

To måneder etter at han dokumenterte russiske krigsforbrytelser i Butsja vendte Kyrre Lien tilbake til byen og laget reportasjen «Sommer i Butsja», som juryen har kåret til vinner av årets IR-pris. Reportasjen ble publisert i VG 3. august 2022.

– Liens unike bilder er ledsaget av en nøktern og gripende tekst som samlet favner hele det menneskelige repertoaret i krig: Grusomhet og dyp smerte, men også håp og en innbitt trang til å leve normalt, sier juryleder Tove Gravdal.

Hedrer hjelper og oversetter Rita Burkovska

Prisen ble kunngjort på Skup lørdag 22. april av jurymedlem Anne Hege Simonsen. Prisen består av diplom og 20.000 kroner i premie.

Kyrre Lien er for tiden på reportasjereise i Ukraina og kunne ikke delta på årets Skup-konferanse. Men han understreker at det er en ære å motta prisen, særlig i et år der mye norsk utenriksjournalistikk har «holdt et skyhøyt nivå».

– Nå som fullskalakrigen har pågått i over ett år, håper jeg, og forventer jeg, at norske redaksjoner fortsetter å vie plass, ressurser og budsjett til å fortsette å dekke denne krigen. Det er med journalister på bakken at krigen vil bli forstått best, sier Lien.

– Jeg ønsker også å dele denne hederen med min fixer og oversetter Rita Burkovska, og alle de andre ukrainske journalistene og fotografene som bidrar til dekningen av krigen hver eneste dag.

Hederlig omtale til NRK og Fædrelandsvennen

I tillegg til hovedprisvinner gir IR-juryen også hederlig omtale og diplom til journalistene bak to andre reportasjer:

1. NRK-reportasjen «Drapene i Butsja» av Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi. Publisert 3. april 2022.

«Morten Jentoft og Mohammed Alayoubi var blant de første journalistene som dro til Butsja etter at de russiske okkupantene trakk seg ut 30. mars. Nyhetsreportasjen i Søndagsrevyen 3. april var rystende, og bidro til å avdekke Russlands krigsforbrytelser i Ukraina», sier Tove Gravdal i sin begrunnelse.

2. «Redningsskøyta som ble krigsfartøy». Reportasje i Fædrelandsvennen 26. desember 2022. Journalistene er Eivind Kristensen, Hyungwon Kang, Jan Oddvar Eide, Connie Bentzrud, Sondre Zachariassen, Tarjei Leer-Salvesen og Olav Njaastad.

«Omfattende research og solid journalistisk håndverk ligger bak reportasjen om redningsskøyta fra Mandal som ble krigsfartøy i Persiabukta», sier Gravdal, som føyer til: «Her har Fædrelandsvennens journalister klart å kombinere det lokale og det globale på en innsiktsfull og forståelig måte.»

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT