Norske presseorganisasjoner krever Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich løslatt

WSJ-journalisten Gershkovich ble arrestert på reportasjetur øst i Russland 29. mars og anklaget for spionasje. Sju norske presseorganisasjoner går ut med felles uttalelse.

«Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich må løslates», skriver presseorganisasjonene i en felles uttalelse, og videre: «Vi fordømmer fengslingen av Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich (31) i Russland, og krever at han blir løslatt. Gershkovich ble pågrepet og anklaget for spionasje mens han utførte jobben sin som reporter. Pågripelsen er et alvorlig inngrep i pressefriheten.» 

Journalisten Evan Gershkovich jobber for Wall Street Journal og ble pågrepet i Jekaterinburg øst i Russland, 29. mars. Russiske myndigheter anklager ham for spionasje og forsøk på å få tak i hemmeligstemplede dokumenter fra en våpenfabrikk.

Han befinner seg nå i et fengsel i Moskva. Blir han kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel. Selv avviser han anklagene.

Internasjonal fordømmelse

Over 30 internasjonale nyhetsorganisasjoner har signert et brev til den russiske ambassadøren i Washington og fordømt det de mener er ubegrunnede spionasjeanklager. Nå følger altså norske presseorganisasjoner opp med en felles fordømmelse av arrestasjonen:

«Journalisters uavhengige rapportering er nødvendig for å sikre god og troverdig informasjon til befolkningen, og spesielt kritisk er dette i krig og konflikt. Vi anser fengslingen av en journalist på jobb i Russland som et alvorlig inngrep i den oppgaven vi som fri presse er satt til å utføre. Både arrestasjonen i seg selv og en eventuell rettsprosess vil ha som formål å begrense utøvelsen av fri journalistikk innenfor Russlands grenser», skriver de norske organisasjonene i sin felles uttalelse.

Evan Gershkovich er oppvokst i USA med russiske foreldre. Som journalist har han rapportert fra Russland siden 2017.

Arbeidsforholdene for fri presse i Russland har lenge vært svært vanskelige. Etter invasjonen i Ukraina har myndighetene innført uhørte restriksjoner både på nasjonale og internasjonale medier. 

«Arrestasjonen av den amerikanske journalisten er med på å eskalere situasjonen ytterligere. Fengslingen skaper stor usikkerhet og utrygghet for alle som leverer uavhengig journalistikk fra Russland», skriver presseorganisasjonene. 

— Vi har et særlig ansvar

Norge har i flere år ligget øverst på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser. 

«Fra denne posisjonen har vi et særlig ansvar for å stå opp mot angrep på journalister og uavhengig journalistikk.»

«Vi krever at Evan Gershkovich løslates umiddelbart og uten vilkår.»

Uttalelsen fra de norske presseorganisasjonene ble sendt 20. april og er undertegnet av Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Dag Idar Tryggestad, leder i Norsk Journalistlag, Randi S. Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening, Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Tomas Bruvik, generalsekretær i Landslaget for lokalaviser, Per Brikt Olsen, administrerende direktør i Fagpressen, og Aslak Sommerfelt Skretting, styreleder Norsk Lokalradioforbund.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her