Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kolera sprer seg til flere land, melder CARE i ny rapport

Alarmerende tall fra Verdens helseorganisasjon og CARE International, kraftig økning i smittetilfeller i 2023.

Antallet kolera-rammede land steg med 28% på bare en måned, fra februar til mars 2023, ifølge analyser CARE International står bak.

– Vi ser kolerasmitten spre seg også i områder som har pleid å være kolera-frie, som Syria og Libanon, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Kolera er igjen er tilbake på Haiti, etter mer enn tre år uten utbrudd, noe Transit rapporterte om i november i fjor.

Klimaendringer og ekstremvær i kombinasjon med konflikt, løftes frem som sentrale årsaker.

Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge. Foto: CARE Norge

Under syklonen Freddy som rammet Malawi, Mosambik og Madagaskar tidligere år var forebygging av koleraspredning viktig for hjelpeorganisasjonene som var til stede.

Malawi opplever en eksplosiv økning av kolera, det påegående utbruddet har så langt tatt livet av 1.210 personer, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). WHO rapporterer også om nylige utbrudd i Mosambik.

Ifølge WHO har den pågående kolerapandemien spredt seg i dramatisk tempo siden midten av 2021, med alarmerende dødstall.

— Nødhjelp må ha kjønnsperspektiv

Når mennesker må flykte eller blir fordrevet fra egne hjem – ofte uten tilgang til rent vann og med dårlige sanitære forhold – øker risikoen for infeksjoner, som kolera.

— Kolera-risikoen er ikke kjønnsnøytral. Særlig gravide og ammende kvinner risikerer dødelige komplikasjoner hvis de smittes med kolera, sier Georgsen i CARE Norge.

CARE International gav nylig også ut en rapport hvor det tydelig fremgår at kjønnsperspektivet også er med når behovet for hjelp undersøkes.

Flom i Zambia, februar 2023
61% av kolera-rammede land har høy risiko for ekstremvær som tropiske stormer, oversvømmelser og tørke. Bildet er tatt i Zambia 03.02.23. Foto: CARE

— Rundt 70% av helsearbeiderne som behandler smittede, og dermed er ekstra utsatt for selv å bli smittet, er kvinner. Utviklingen vi ser nå viser hvor viktig det er med et kjønnsperspektiv i både helsehjelp og nødhjelp, sier Georgsen.

— Hvis vi ikke vet hvordan katastrofer rammer ulike grupper ulikt, blir det vanskeligere å nå frem med hjelpen, sier Georgsen.

Kolera spres til «nye» land

Kolera-analysen fra CARE bygger på tall fra EU-databasen INFORM Risk og FNs Gender Inequality Index, og viser at:

  • Alle kolera-rammede land er under den globale medianen for likestilling, samt at 30% av landene har en høy eller veldig høy risiko for barnedødelighet og akutt underernæring, inkludert DR Kongo og Sør-Sudan.
  • 74% av kolera-rammede land har høyt eller veldig høyt konfliktnivå, som Somalia og Haiti.
  • 61% av kolera-rammede land har høy risiko for ekstremvær som tropiske stormer, oversvømmelser og tørke, inkludert Malawi og Mosambik.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT