Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norge best på pressefrihet – men i verden har journalistikken stadig dårligere kår

Norske medier nyter den beste pressefriheten i verden, men i verden generelt blir journalistikkens kår stadig verre – ikke minst på grunn av teknologien.

(NTB-AFP)

– Journalistikken er truet av propaganda og stadig mer sofistikerte forfalskninger, konkluderer Reportere uten grenser (RSF) i forbindelse med sin pressefrihetsindeks.

Den ble publisert onsdag, som også er Verdensdagen for pressefrihet.

Norge troner igjen øverst på indeksen. Det vil si at norske medier ifølge RSF nyter den beste pressefriheten i verden.

Men i 70 prosent av de 180 landene som er med på indeksen, blir journalistikkens kår vurdert å være «dårlig», og i kun åtte land er den «god». Helt nederst ligger Nord-Korea.

– Flom av desinformasjon

I år setter RSF fokuset på utallige former for desinformasjon som oversvømmer de troverdige nyhetene – et problem som er blitt verre med utviklingen av kunstig intelligens (KI).

– Det er teknologiindustrien som gjør det mulig å produsere, distribuere og forsterke desinformasjon, sier RSFs generalsekretær Christophe Deloire.

– Troverdig informasjon drukner i en syndflod av desinformasjon. Vi blir stadig dårligere stand til å kunne oppfatte forskjellene mellom det virkelige og det kunstige, det sanne og det falske, sier han.

Twitter-eier Elon Musk får kritikk av Reportere uten grenser for det nye verifikasjonssystemet han har innført for Twitter. Foto: Wikimedia / The White House / Public Domain

Kritikk mot Musk

Som et kroneksempel trekker han fram Elon Musk, som overtok Twitter i slutten av 2022. I rapporten kritiseres hans nye verifikasjonssystem, som brukere må betale for. RSF mener at Musk med dette presser en vilkårlig, betalingsbasert tilnærming til informasjon til det ytterste.

Også FNs generalsekretær António Guterres kommenterer situasjonen.

– Pressefriheten er under angrep i alle verdenshjørner, sier han.

Han fordømmer angrepene på journalister og spredningen av desinformasjon.

FN-sjef António Guterres er urolig for fremtiden for journalister og pressefriheten i verden. Foto: UN Photo / Mark Garten

– All vår frihet er avhengig av pressefrihet. Det er grunnlaget for demokrati og rettferdighet, og det er menneskerettighetenes livsnerve, sa han i en tale tirsdag.

Han mener at pressefriheten er under angrep i hele verden, og viser til at journalister blir trakassert, skremt, pågrepet, fengslet og også drept.

Nesten 60 drept

Ifølge Reportere uten grenser ble 55 journalister og fire mediearbeidere drept på jobb i fjor.

Også Guterres er urolig for utviklingen av spredningen av usanne nyheter.

– Sannheten er truet av desinformasjon og hatytringer og forsøk på å fjerne skillet mellom fakta og fiksjon, mellom vitenskap og konspirasjon, sa han.

FN-sjefen beklaget også for at store deler av mediebransjen hviler i hendene på noen få svært mektige aktører, og at det har ført til en kollaps av den frie pressen.

Fakta om global pressefrihet

Ti på topp og ti på bunn på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet 2023:

1. Norge

2. Irland

3. Danmark

4. Sverige

5. Finland

6. Nederland

7. Litauen

8. Estland

9. Portugal

10. Øst-Timor

******

171: Bahrain

172. Cuba

173. Myanmar

174. Eritrea

175. Syria

176. Turkmenistan

177. Iran

178. Vietnam

179. Kina

180. Nord-Korea

(Kilde: Reportere uten grenser )

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT