Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Svensk-iraner henrettet i Iran. Svenske, norske og finske myndigheter reagerer kraftig

Svensk-iranske Habib Chaab er henrettet i Iran, to og et halvt år etter at han ble bortført i Istanbul. Sveriges regjering reagerer med bestyrtelse. Finske og norske myndigheter reagerer også kraftig.

(NTB-Reuters)

Chaab levde i eksil i Sverige i en årrekke og var både svensk og iransk statsborger. I oktober 2020 ble han bortført under et besøk i Tyrkia av det som trolig var iransk etterretning.

I desember i fjor ble han dømt til døden etter å ha blitt kjent skyldig i å ha ledet en arabisk opprørsgruppe og stått bak et angrep mot en militærparade i 2018. Dommen ble opprettholdt av høyesterett i mars.

Det var statlige iranske medier som lørdag morgen meldte at henrettelsen var utført. Sveriges utenriksminister Tobias Billström reagerer sterkt på nyheten.

– Det er med stor bestyrtelse jeg har mottatt informasjonen i nyhetskanalen til det iranske rettsvesenet om at henrettelsen av den svenske statsborgeren Habib Chaab ble gjennomført i dag, sier han i en uttalelse.

– Umenneskelig

– Dødsstraff er en umenneskelig og ugjenkallelig straff, og Sverige fordømmer sammen med resten av EU bruken av den under alle omstendigheter, sier Billström videre.

Sverige har kalt den iranske ambassadøren til Stockholm inn på teppet i utenriksdepartementet for å levere en protest.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt reagerer sterkt på henrettelsen, som hun fordømmer på det sterkeste.

– Norge er mot dødsstraff til enhver tid under alle omstendigheter. Drap sanksjonert av en stat brutaliserer ethvert samfunn, skriver Huitfeldt i en uttalelse, som også er publisert på Twitter.

– Statsterrorisme

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto fordømmer også henrettelsen i harde ordelag.

Den Oslo-baserte menneskerettsgruppa Iran Human Rights sier på sin side at henrettelsen er et eksempel på «den islamske republikkens statsterrorisme».

– Vi forventer at EU og den svenske regjeringen viser en adekvat reaksjon på drapet på en av sine borgere. Å drepe et gissel, må ikke tolereres, sier IHRs leder Mahmood Amiry-Moghaddam, som også fastslår at rettssaken var «enormt urettferdig».

Bortført i Tyrkia

I desember 2020 pågrep Tyrkia elleve personer som er mistenkt for å ha bortført Chaab i Istanbul for så å føre han til byen Van like ved den iranske grensen. Her skal han ha blitt overlevert til iranske myndigheter.

En måned etter at han forsvant, ble Chaab vist fram på statlig iransk TV. Her påtok han seg ansvaret for et angrep mot en militærparade i byen Ahvaz i september 2018 der 25 mennesker ble drept og nesten 250 såret.

I videoer sier Chaab også at han har samarbeidet med saudiarabiske myndigheter.

– Falske tilståelser

Slike offentlige tilståelser er vanlig i Iran, men ifølge menneskerettsgrupper blir de presset fram ved hjelp av tortur og er ikke til å stole på.

ASMLA har sitt opphav i Irans sunniarabiske minoritet og har siden 1999 kjempet for å gjøre den iranske provinsen Khuzestan til en egen stat.

Den svenske regjeringen har flere ganger protestert mot dødsdommen.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT