Russland skal ha evakuert mer enn 1.600 fra området rundt Zaporizjzja-kraftverket

1679 mennesker, blant dem 660 barn, er evakuert fra områdene rundt atomkraftverket i Zaporizjzja, ifølge lederen for de russisk-innsatte okkupasjonsmyndighetene i området.

Atomkraftverket ved Enerhodar i Zaporizjzja-fylket. FOTO: Wikimedia Commons

Fredag beordret okkupasjonsmyndighetene blant annet barnefamilier og eldre om å evakuere fra de områdene de kontrollerer ved frontlinjen.

Lederen Jevgenij Balitskij skrev på Telegram på søndag at de evakuerte var tatt til Berdjansk, som ligger ved Azovhavet sørøst i landet. Berdjansk har vært okkupert av Russland siden tidlig i invasjonen.

I følge den ukrainske generalstaben er det for det meste folk som har gått med på eller blitt tvunget til å ta imot russiske pass som har blitt evakuert.

Leder Rafael Grossi for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) uttrykte lørdag stor bekymring for situasjonen ved Zaporizjzja-kraftverket, som er det største atomkraftverket i Europa og ligger nære frontlinjen. Ifølge Grossi kan det bli alvorlige kamper i nærheten av kraftverket.

Det ventes at Ukraina snart innleder den ventede våroffensiven i et forsøk på å ta tilbake russisk-kontrollert territorium, inkludert i Zaporizjzja-regionen. 

Vært okkupert siden mars i fjor

Atomkraftverket i Enerhodar i Zaporizjzja-regionen har vært okkupert siden mars i fjor, og ble tatt den første uken av den russiske invasjonen. Det internasjonale energibyrået IAEA har flere ganger advart om at kamper i nærheten kan føre til en atomkatastrofe. 

Reaktorene har vært stengt ned og koblet fra det ukrainske strømnettet siden september i fjor, men inneholder fortsatt radioaktivt materiale.

23. april hevdet det ukrainske miljøverndepartementet at russiske styrker har bortført flere ansatte ved kraftverket i Enerhodar Russerne ser etter «upålitelige» personer, og har også forsøkt å presse arbeiderne til å ta imot russiske pass. Noen skal ha blitt utsatt for tortur.

Zaporizjzja er en av fire ukrainske fylker som ble ulovlig annektert av Russland 24. september i fjor, etter en pseudo-folkeavstemning. Russerne kontrollerer bare deler av fylket, og hovedstaden Zaporizjzja er fortsatt på ukrainske hender.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her