Ukraina-krigen førte til norsk bistandsrekord, men potten til andre land krympet

Norge har aldri gitt mer bistand enn i fjor, og Ukraina fikk mest. En verden preget av krig og flukt gjør at de fattigste landene får mindre hjelp, advarer Norad.

I antall kroner var bistandsbudsjettet i 2022 det største noensinne. Men 1%-målet blei ikke nådd. - I praksis har vi greid å opprettholde bistanden til andre deler av verden, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp). Her fra den utviklingspolitiske spørretimen arrangert av Forum for utvikling og miljø (Forum) i april 2023. Foto: Transit magasin / Terje Karlsen
Norge ga i alt 49,6 milliarder kroner i bistand i fjor, tilsvarende 0,86 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI), viser tall fra Norad. Av dette gikk 5,6 milliarder til Ukraina. Ett land har aldri fått så mye norsk bistand i samme år. Bistanden til Ukraina fordeler seg slik: 2,1 milliarder kroner til energitilgang, 2 milliarder kroner til nødhjelp og 1,5 milliarder kroner til sektorer som støtter gjenoppbygging, opplyser Norad. I rene kroner økte Norges bistandsbidrag med 9,5 milliarder fra 2021 til 2022. Det tilsvarer 24 prosent, eller […]

For å lese denne må du ha abonnement

Logg inn

Ny abonnent?

Velg mellom Månedsabonnement eller Årsabonnement.

ANBEFALES NÅ:

Abonnenter får tilgang til alt innhold på TransitMagasin.no, og automatisk tilgang på både Naturpress.no og Idrettspolitikk.no. Samme brukernavn og passord.