Imran Khan pågrepet i Pakistan

Pakistans tidligere statsminister Imran Khan ble pågrepet da han skulle delta på et rettsmøte i Islamabad tirsdag. Dermed er det duket for ny uro i landet.

(NTB-Reuters-AFP)

Ifølge Geo News ble Khan pågrepet av en paramilitær styrke da han skulle møte i retten i forbindelse med en korrupsjonssak.

– Imran Khans bil er blitt omringet, sa Khans medarbeider Fawad Chaudry og like etter bekreftet partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) at partilederen var pågrepet.

Ifølge Chaudry ble rettsbygningen «angrepet» av sikkerhetsstyrker som pågrep Khan. Pakistanske TV-stasjoner viser kaotiske forhold utenfor rettslokalet der det brøt ut gatekamper mellom hundrevis av Khans tilhengere og politiet.

Mistillit

Khan ble avsatt som statsminister etter et mistillitsvedtak for et år siden. Siden da har det vært en rekke protester og opptøyer blant tilhengerne hans.

I mars ble han siktet for terrorlovbrudd sammen med 17 av sine støttespillere. Han er også siktet for hindring av politiarbeid, angrep på politiet og drapstrusler, samt for ulovlig salg av gaver han fikk fra andre land mens han var statsminister.

Den tidligere statsministeren og cricketstjernen avviser alle anklager.

Hevder han kan bli drept

Pågripelsen tirsdag skjedde dagen etter at han ble advart mot å komme med det militæret kaller «grunnløse påstander» etter at Khan nok en gang anklaget en høytstående etterretningsoffiser for å planlegge å drepe ham.

Militæret støttet Khan da han kom til makten i 2018, men trakk støtten før han ble felt i mistillitsavstemningen i fjor.

Pakistan sliter med en dyp politisk og økonomisk krise. Landet styres nå av en vaklende koalisjonsregjering, og Khan forsøker å presse fram nyvalg.

Fakta om Imran Khan

  • Imran Khan (70) ble født i Lahore i Pakistan 5. oktober 1952.
  • Pakistans statsminister fra august 2018 til april 2022.
  • Leder partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Pakistans bevegelse for rettferdighet.
  • Var cricketspiller i 20 år og kaptein for landslaget da Pakistan ble verdensmester i 1992.
  • Ble tvunget til å gå av som statsminister etter en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen i april 2022 som følge av høy inflasjon, stadig større budsjettunderskudd og omfattende korrupsjon, som Khan hadde lovet å bekjempe.
  • Ble skutt og såret i beinet i november i fjor mens han ledet en protestmarsj fra Lahore til Islamabad med krav om nyvalg.
  • Har kommet på kant med Pakistans mektige militærledelse, som var hans allierte før valget i 2018.
  • Ble pågrepet 9. april 2023 etter å ha blitt siktet for en rekke alvorlige lovbrudd, blant annet korrupsjon og for å oppildne til uro.
  • Myndighetene har forsøkt å pågripe ham flere ganger før, men hver gang har det ført til omfattende protester.

Kilde: Reuters

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her