Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Pågripelsen av Imran Khan vil få store konsekvenser for Pakistans framtid

KOMMENTAR: Tidligere statsminister Imran Khan ble pågrepet mandag morgen. Norske mediers dekning har i stor grad vært gjengivelse av myndighetens anklager.

Shoaib Sultan skriver fast for Transit Magasin om pakistansk politikk og samfunn.

Den tidligere pakistanske statsministeren Imran Khan, nåværende leder for Pakistans Tehreek-e-Insaf (PTI)-partiet, ble pågrepet i Islamabad mandag morgen. Khan var i retten i forbindelse med en av over hundre saker som har blitt reist mot ham. Samtlige av sakene er av tydelig politisk karakter.

Norske mediers dekning har i stor grad vært gjengivelse av myndighetens anklager, de medfører i veldig liten grad riktighet. Khan ble pågrepet fra retten, i noe som ikke kan kalles arrestasjon, men er en ren kidnapping og bortføring. Det var heller ikke politiet som arresterte Khan, men paramilitære styrker.

Shoaib Sultan
Denne kommentaren er skrevet av Shoaib Sultan, fast spaltist i Transit Magasin.

Korrupsjonsjeger og kontinuerlig kritiker

Khan har vært en torn i siden på Shahbaz Shareef-regjeringen siden de ble innsatt etter at Khan ble fjernet gjennom et mistillitsforslag, i april 2022. Da ble partifeller partifeller av Khan bestukket med penger og lovnader om politisk innflytelse til å bytte side. Khan nektet å være del av et slikt parlament, og har gått fra popularitetstopp til popularitetstopp siden da.

Khan har hamret løs på korrupsjon, nepotisme og regjeringens inkompetanse i over et år nå. Hans parti forlot parlamentene i de to provinsene hvor de satt med makten. Ifølge Pakistansk grunnlov skal nytt valg da gjennomføres i løpet av 90 dager, noe myndighetene – med støtte fra toppene i militæret – har nektet så langt. 

Dessverre for Khan er nettopp hans popularitet årsaken til at regjeringen og maktapparatet kjemper med nebb og klør for å hindre valg. Noen ser arrestasjonen som enten ledd i å drepe ham, eller et middel for å skape så mye uro at valg kan utsettes.

Khan har vært en sentral figur i pakistansk politikk i flere tiår og ble valgt som landets statsminister i 2018 etter en lang karriere som cricket-stjerne og filantrop. Hans parti PTI kom til makten i 2018 med løfter om å bekjempe korrupsjon og forbedre økonomien i Pakistan.

Imran Khan, her under en pressekonferanse sammen med Arif Alvi under valgkampen i 2018. Foto: Wikimedia / VOA / Public Domain

Valgresultatet ga nok oppslutning til regjeringsmakt, men PTIs regjering måtte inngå allianser med en rekke mindre partier. Partiet ble etter valget også møtt med kraftige anklager fra opposisjonen om å ha blitt hjulpet av militæret.

Som mange har påpekt i ettertid tapte Khan og PTI valget på en rekke seter, hvor nærmere ettergåelse viser at de faktisk burde ha vunnet. Men de kraftige anklagene og landets mange økonomiske problemer som den nyevalgte statsminister Khan fikk i fanget gjorde at man aldri kom til bunns i dette. Noe PTI nok angrer på i ettertid.

LES OGSÅ: Nesten 1000 støttespillere av eksstatsminister Imran Khan pågrepet i Pakistan

Domstolen i Islamabad

Dommeren i saken denne uken, Aamir Farooq fra Islamabad lagmannsrett, kom i ettertid frem til at arrestasjonen fra rettslokalet var lovlig. Dette er faktuelt feil, og etterretningsorganisasjonen har ingen lovhjemmel som gjør at de kan holde Khan arrestert. 

Men beslutningen fra retten er ikke overraskende. Den opprinnelige dommeren, som hørte en rekke saker mot Khan, ble tidligere byttet ut av regjeringen. Årsaken til athan den forrige dommeren ble byttet ut var at han gjennom sine kommentarer under saken viste vilje til å nekte å dømme Khan, i en svært svak sak som ikke ville tålt å bli gått etter i sømmene. 

På samme måte ble lederen for korrupsjonsetterforskningsorganet NAB byttet ut da han nektet å kjøre saker som tydelig var fabrikert. Den nye lederen er en pensjonert generalløytnant som heter Nazir Ahmed Butt.

Den nye dommeren, Farooq, ble hentet inn for å lede lagmannsretten i Islamabad nettopp for å dømme Khan, og han synes å ha gjort det han ble hentet inn for, det samme kan sies om den nye lederen for NAB.

Saken mot Khan vil trolig forkastes når den kommer til høyesterett, men vi har sett at partifeller av Khan tidligere har blitt stilt for domstoler rundt i hele landet og løslatelse fra en rettssak blir fulgt av en arrestasjon i en annen. 

Deler av det mektige pakistanske militæret har støttet Sharif-regjeringen hele veien, og den kraftige reaksjonen mot militæret vi ser i opptøyer overalt i Pakistan skyldes dette. Regjeringen er dog fullt og helt deltagende i det som skjer. Protestene er i stor grad organiske og spontane, i betydningen at ingen reell kontroll eksisterer.

Saken mot Khan er den foreløpig siste i en lang rekke forsøk på å angripe hans karakter. Han har også blitt møtt med anklager om at han har fått et barn utenfor ekteskap, ha inngått et ulovlig ekteskap med en kvinne som fortsatt var gift, og noen fantasifulle anklager om terrorisme i enkelte politiske markeringer hvor han ikke engang var tilstede. 

En av sakene involverte en kort periode også en forbryter ettersøkt for svindel i Norge, Umar Zahoor, bragt inn som et vitne mot Khan.

Imran Khan ved Shaukat Khanum-sykehuset, etter drapsforsøket i 2022. Foto: Wikipedia / VOA / Public Domain

Store konsekvenser

Khan og PTI står nå overfor en vanskelig tid da de vurderer hva som skal være deres neste trekk. Det er usikkert hva som vil skje med Khan og hvor lenge han vil bli holdt i varetekt. Bortføringen vil også ha store konsekvenser for det politiske landskapet i Pakistan. Khan blir trolig fremstilt for en lukket domstol iløpet av dagen idag, en praksis som kan og må kritiseres sterkt. 

Det virker også som arrestasjonen har skapt uro internt i militæret, hvor støtten til Khan er stor, bortsett fra hos de på toppen

Korrupsjon og politisk misbruk av makt har vært en vedvarende utfordring for Pakistan. Den sittende regjeringen har gjennom et helt år vist frem dette på verst mulig måte hvor de med fascistiske metoder har forsøkt å slå ned all opposisjon. 

Under Khans regjering var flere av opposisjonspolitikerne som nå sitter i regjering, stadig ute og protesterte. Khans regjering var ikke alltid ideell, men de reagerte ikke i nærheten av den måten vi har sett det siste året. 

Bortføringen av Khan er nemlig ikke begynnelsen på noe, men er det siste steget i en politisk undertrykkingskampanje, som vi har sett pågå siden april 2022.

Samtidig – vanlige folk har for første gang fått merke den makten de selv innehar, når mange nok står sammen. Stor uro kan føre galt av sted, men gir også store muligheter. Vil det føre til endring av maktstrukturer? Det er lov å håpe! 

I arresten blir Khan ifølge kilder forsøkt presset til å inngå noe type politisk kompromiss, noe han så lagt har nektet. Pågripelsen av Imran Khan er et viktig øyeblikk i Pakistans historie. Vi vet ikke hvordan dette lander, men vi kan med sikkerhet fastslå at hendelsen vil ha store konsekvenser for landets fremtid.

Fakta om Imran Khan

  • Imran Khan (70) ble født i Lahore i Pakistan 5. oktober 1952.
  • Pakistans statsminister fra august 2018 til april 2022.
  • Leder partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), Pakistans bevegelse for rettferdighet.
  • Var cricketspiller i 20 år og kaptein for landslaget da Pakistan ble verdensmester i 1992.
  • Ble tvunget til å gå av som statsminister etter en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen i april 2022.
  • Ble skutt og såret i beinet i november i fjor mens han ledet en protestmarsj fra Lahore til Islamabad med krav om nyvalg.
  • Har kommet på kant med Pakistans mektige militærledelse.
  • Ble pågrepet 9. april 2023. Myndighetene har forsøkt å pågripe ham flere ganger før, men hver gang har det ført til omfattende protester.

Kilde: NTB, Reuters og Transit Magasin

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT