Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Skjør våpenhvile bringer ro til Gazastripen

Søndag formiddag er det rolig på Gaza, der en skjør våpenhvile etter fem dager med kamper ser ut til å holde, mens begge sider får oversikt over ødeleggelsene.

(NTB-AFP)

Titalls er drept i en rekke rakett- og luftangrep i begge retninger over grensen mellom Israel og det beleirede territoriet de siste dagene. Kampene blusset tirsdag, men stanset lørdag etter forhandlinger ledet av Egypt.

Mens folk igjen kom fram fra bomberommene, satte fiskere kursen ut fra kysten av Gaza for å finne ny fangst. På land kjørte ambulanser og brannbiler i kolonne mens folk samlet seg i gatene for å feire.

Drepte, sårede og hjemløse

Etter at fly og raketter ble bort fra himmelen over Gaza, sørger innbyggerne på begge sider over 33 drepte på Gazastripen og to drepte i Israel – en palestinsk arbeider og en eldre israeler.

Over 50 boliger er ødelagt, og rundt 950 er fordrevet i Gaza, ifølge FN.

– Vi har havnet på gaten. Det finnes ikke lenger noe hjem for mine barn og barnebarn, sier Mohammed al-Louh. Huset hans ble ødelagt i et israelsk angrep.

– De store ødeleggelsene gjør at tragedien fortsetter etter våpenhvilen, sier en slektning.

Våpenhvile med forbehold

Søndag åpnet også Israel sine to grenseoverganger mot Gaza. Stengingen har holdt igjen dem som har arbeidstillatelse eller tillatelse til å krysse grensen for å motta medisinsk behandling de ikke kan få i den innestengte enklaven.

Samtidig kan det igjen leveres medisiner, mat og drivstoff til Gaza.

FNs Midtøsten-utsending Tor Wennesland ønsker våpenhvilen velkommen, men beklager dypt tapet av liv. Og selv om både Israel og Islamsk hellig krig slutter opp om våpenhvilen, har begge sider advart om at de ikke vil nøle med gjenoppta kampene dersom motparten bryter avtalen.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT