Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Unionsledere: Afrika må ikke bli en slagmark for verdensmaktene

Lederne for Den afrikanske union (AU) frykter at kontinentet rives i stykker av geopolitisk dragkamp.

(NTB-AFP)

Kontinentet har nok egne utfordringer som truer sikkerheten og freden, understreker AU i en uttalelse.

Kontinentets 1,3 milliarder innbyggere har, i etterkant av Russlands invasjon av Ukraina, blitt dratt stadig mer mot kjernen av den internasjonale kampen om makt og innflytelse.

– Med økt konfrontasjon og sprikende politiske interesser, er det fare for at Afrika blir forvandlet til en geopolitisk slagmark. Da får vi en ny kald krig, sier AU-kommisjonens leder Moussa Faki Mahamat.

Markerer 60 år

Unionen markerte torsdag 60-årsdagen for Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU), som ble opprettet i 1963 og avløst av AU i 2002. Samme uke kunngjorde Ukraina at landet ønsket å styrke båndene til Afrika.

Mahamat kaller det hele et nullsum-spill, hvor andre lands framgang vil bety tilbakegang eller tap for Afrika. Kommisjonslederen holdt torsdag en appell fra AUs hovedkvarter i Addis Abeba i Etiopia.

– Vi må stå imot alle måter stormaktene bruker våre medlemsland som instrument for å vinne stridene seg imellom, uttalte han.

Ukraina ber om støtte

Moskva har den senere tid også prøvd å styrke sine politiske, økonomiske og militære bånd til både Afrika og Asia, i takt med at Russland blir stadig mer isolert i den vestlige verden.

I disse dager er også Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba på en rundreise. Onsdag oppfordret han visse afrikanske nasjoner til å droppe nøytraliteten og ta Ukrainas side.

I februar valgte 22 av unionens medlemsland å avstå fra å stemme over en FN-resolusjon om krevde Russlands uttrekning.

Ukrainske ambassader

Eritrea og Mali valgte å stemme mot resolusjonen. Kuleba har i forbindelse med unionens jubileum kunngjort at de vil åpne flere ambassader på kontinentet.

– Vi vil styrke partnerskapet basert på tre felles prinsipper: Gjensidig respekt, felles interesser og felles framgang, sa Kuleba.

Både Ukraina og Russland planlegger egne politiske toppmøter i Afrika. Samtidig har både Kina og USA lansert rivaliserende diplomatiske offensiver i år. Våpeneksport, finansiering av infrastruktur og anklager om gjeldsfelle-diplomati er også en del av kompotten.

Framgang og krig

Kommisjonens ledere la ikke skjul på de mange utfordringene de står overfor, som nedbygging av demokratier og borgerkrigen i Sudan.

Men Moussa Faki Mahamat brukte også sitt innlegg torsdag til å hylle unionens framganger og triumfer.

– Uavhengighet og seier mot apartheid, betydelig økonomisk og akademisk framgang, idrett, kunst og Afrikas økende rolle internasjonalt, ramset han opp.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT