Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

6000 sivile drept etter kuppet i Myanmar, ifølge Prio-rapport

I de 20 første månedene etter kuppet i Myanmar i 2021 ble minst 6000 sivile drept, ifølge en rapport fra Prio. Tallet er betydelig høyere enn tidligere anslag.

– Våre data viser at den menneskelige kostnaden ved konflikten er høyere enn hittil antatt. Selv om juntaen utvilsomt står bak de fleste av drapene, har de som kjemper mot juntaen, også mye blod på hendene, sier seniorforsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (Prio). Han er en av forfatterne av rapporten.

Den viser at militæret, politiet og tilknyttede militser er ansvarlige for drap på mer enn 3000 sivile mellom 1. februar 2021 og 30. september 2022. I samme periode ble over 2000 sivile drept av væpnede motstandsgrupper, mens uspesifiserte gjerningsmenn sto bak resten av drapene.

— Sivile i Myanmar ruster seg for en opptrapping av volden. Denne rapporten bør utløse alarmklokker til verdens organer som FN og ASEAN, advarer Min Zaw Oo, stipendiat ved PRIO og direktør for Myanmar Institute of Peace and Security, hovedforfatteren av rapporten.

Ifølge rapporten er målrettede politiske drap den viktigste typen drap på sivile i tiden etter kuppet. Minst 67 prosent av drapene var politisk motiverte, ifølge Prio.

Rapporten kan du laste ned fra Prios nettsider.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT