Vestafrikanske land bryter med Niger og åpner for maktbruk

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas bryter med Niger og krever at kuppmakerne gjeninnsetter presidenten. Samtidig hevder juntaen at Nigers avsatte regjering har gitt klarsignal for franske angrep.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas bryter med Niger og krever at kuppmakerne gjeninnsetter presidenten.

Ecowas var søndag innkalt til krisemøte om kuppet i Niger for få dager siden. Møtet fant sted i Nigerias hovedstad Abuja. Medlemmene i Ecowas sier at kuppmakerne har én uke på seg, hvis ikke kan maktovertakelsen få militære følger.

Ecowas innfører også umiddelbare sanksjoner som er rettet mot militære ledere. Reisevirksomhet til og fra Niger blir også stanset.

En militærjunta tok makten i landet onsdag. President Mohamed Bazoum er ifølge juntaen avsatt og erstattet av general Abdourahmane Tchiani.

Hevder Nigers avsatte regjering har gitt klarsignal for angrep

Kuppmakerne i Niger hevder landets avsatte regjering har gitt Frankrike klarsignal til å angripe presidentpalasset for å prøve å frigi president Mohamed Bazoum.

Påstanden ble fremsatt av en oberst Amadou Abdramane, som er en av kuppmakerne, på en statlig fjernsynskanal. Han sier utenriksminister og fungerende statsminister Hassoumi Massoudou har signert godkjenningen.

Russiske myndigheter sier at de er dypt bekymret for utviklingen i Niger.

– Vi ber om en rask gjenoppretting av rettsstaten i landet og tilbakeholdenhet fra alle parter slik at dette ikke resulterer i menneskelige skader, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på en pressekonferanse mandag.

Kan få følger for EUs migranttiltak

Militærkuppet i Niger kan få følger for EUs forsøk på å demme opp mot migranter og flyktninger via Middelhavet, sier eksperter på Sahel-området:

— Uten Niger vil denne strategien kollapse, sier Ulf Lässing.

Han er sjef for Sahel-programmet ved Konrad Adenauer-stiftelsen i Tyskland. Stiftelsen er en politiske tankesmie som opptrer selvstendig, men som har nære bånd til den konservative opposisjonspartiet CDU.

Lässing mener at inngåtte avtaler vil falle i fisk dersom kuppmakerne ikke viderefører samarbeidet med EU og land i Europa. Fredag utpekte lederen for presidentens spesielle vaktstyrke, general Omar Tchiani, seg som sjef for nasjonalrådet og dermed Nigers nye leder.

Sahel-regionen, der Niger ligger geografisk plassert, er preget av uro i store naboland som Sudan og Mali. Niger er et viktig transittland for migranter som kommer fra områdene sør for Sahara, og som forsøker å flykte fra krig og fattigdom ved å ta seg til Europa, som oftest via Middelhavet.

Fakta om kuppet i Niger

  • Medlemmer av president Mohamed Bazoums egen vaktstyrke har tatt makten i Niger og holder ham i forvaring.
  • Før militærkuppet ble Niger regnet som en av USAs mest stabile samarbeidspartnere i regionen.
  • Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas har brutt kontakten med militærjuntaen i Niger og gitt grønt lys for maktbruk hvis presidenten ikke er gjeninnsatt innen en uke.
  • EU fordømmer kuppet og kutter budsjettstøtten og sikkerhetssamarbeidet med det afrikanske landet.
  • Niger er en tidligere fransk koloni og en stor mottaker av vestlig bistand. Landet ble styrt av det franske koloniriket i over 60 år etter erobringen i 1898.
  • Niger er et av verdens fattigste land og har opplevd fire kupp siden løsrivelsen fra Frankrike.
  • Militærkuppet i Niger kan få vidtrekkende følger for EUs forsøk på å demme opp for migrasjonsbølgen via Middelhavet. Niger et transittland for migranter fra landene sør for Sahara.

(Kilde: NTB)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her