Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Russland stenger Sakharov-senteret i Moskva

Russiske myndigheter legger ned Sakharov-senteret, som har jobbet for å beskytte menneskerettigheter i Russland i mange år, opplyser byretten i Moskva.

I en uttalelse fra domstolen heter det at den har «avgjort å oppløse» Sakharov-senteret, som åpnet for nesten 30 år siden. Årsaken som oppgis, er at det har holdt ulovlige konferanser og utstillinger.

Senteret, som er oppkalt etter den nobelprisvinnende menneskerettsforkjemperen Andrej Sakharov, hadde holdt hundrevis av debatter, utstillinger og andre arrangementer siden det ble startet i 1996. Gruppa ble kastet ut av lokalene allerede i april.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte senteret i 2007, og Den norske Helsingforskomité opprettet i 1980 en frihetspris i hans navn.

Tusenvis av mennesker samlet seg der i 2015 for å minnes opposisjonspolitiker Boris Nemtsov, som ble skutt og drept like ved Kreml i 2015.

LES OGSÅ: Tidligere FN-topp med desperat bønn etter angrep på kornlagre: – Vi må få en slutt på denne krigen

Russiske myndigheter har, særlig siden invasjonen av Ukraina, slått hardt ned på organisasjoner som utfordrer Kremls narrativ om krigen i Ukraina. Mange opposisjonelle har enten forlatt landet eller er satt bak lås og slå.

Flere framtredende menneskerettsorganisasjoner er stengt ned, blant dem Moskvas Helsingforskomité, landets eldste. Også fredsprisvinnende Memorial, som hadde etablert seg som en grunnpilar i det russiske sivilsamfunnet, ble oppløst av russiske myndigheter sent i 2021.

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT