Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Tidligere Mossad-sjef sier Israel har opprettet en apartheidstat

Israel har opprettet en apartheidstat på den okkuperte Vestbredden, mener en tidligere leder for etterretningstjenesten Mossad.

(NTB-AP) Tamir Pardo var leder for Mossad fra 2011 til 2016. Han sier i et intervju med nyhetsbyrået AP at han som Mossad-sjef flere ganger advarte statsminister Benjamin Netanyahu om at han måtte avklare hvor Israels grenser var, eller risikere at den jødiske staten bryter sammen.

– Det er en apartheidstat her. I et område hvor to folk blir dømt under to rettssystemer, er det en apartheidstat, sier Pardo.

Flere menneskerettsgrupper har anklaget Israel for å opprette et apartheidsystem der palestinske borgere blir annenrangs i de okkuperte områdene på Vestbredden.

Apartheid-begrepet stammer fra Sør-Afrika, der de hvite myndighetene styrte et rasedelt samfunn. Romatraktaten definerer apartheid som «et institusjonalisert regime av systematisk undertrykkelse og én rasegruppes dominans over en annen».

Pardo viser blant annet til at en israelsk borger kan sette seg i en bil og kjøre hvor de vil, men at det samme ikke gjelder palestinerne. Han sier at hans syn på situasjonen på Vestbredden ikke er ekstreme, men fakta.

Siden han gikk av, har Pardo markert seg som en kritiker av Netanyahu, som nå styrer en ytre høyreregjering som søker å styrke Israels grep om Vestbredden.

Israel avviser alle anklager om å ha opprettet et apartheidsystem.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT