Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Julian Assange får Ossietzkyprisen

Julian Assange tildeles Ossietzkyprisen 2023 for sitt kritiske pressearbeid og sin innsats med å varsle om kritikkverdige forhold i USAs og de alliertes krigføring.

De hemmeligholdte dokumentene som Julian Assange publiserte gjennom WikiLeaks i 2010, bidro til debatter om legitimiteten til krigshandlinger begått av USA. 

– Retten til informasjon er en forutsetning for demokratiet. Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, sier Ann-Magrit Austenå, styreleder i Norsk PEN.

Julian Assange sitter isolert i det britiske høyrisikofengsel Belmarsh på femte året. Helsen hans har blitt drastisk forverret i Belmarsh, og behandlingen han har vært utsatt for kan være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Som følge av avsløringene risikerer Julian Assange 175 år i høysikkerhetsfengsel i USA.

Austenå trekker likheter mellom Assange og Carl von Ossietzky, som ble fengslet og satt i en tysk konsentrasjonsleir i 1933 etter avsløringer om tysk opprusting.

– Det vil skape en farlig presedens og bidra til nedkjøling av den offentlige debatten dersom kritisk journalistikk og varsling blir straffet som alvorlig kriminalitet og landsforræderi, sier Austenå.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT