Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

FN-ledere med felles opprop for våpenhvile i Gaza

Topplederne for alle de viktigste FN-organisasjonene har gått sammen om en sjelden felles uttalelse der de ber om «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza.

(NTB-AFP)

– I nesten en måned har verden sett med sjokk og skrekk hvordan situasjonen har utviklet seg i Israel og de okkuperte palestinske områdene, og hvordan tallet på tapte og ødelagt liv har økt raskt, skriver FN-toppene.

Lederne for blant annet Unicef, Verdens matprogram (WFP) og Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver de forferdelige tapene på begge sider siden Hamas’ angrep på Israel 7. oktober. Rundt 1400 ble drept i angrepet, de fleste av dem sivile, ifølge israelske myndigheter.

Israel har svart med omfattende luft- og artilleriangrep som har kostet minst 9770 liv, også disse i hovedsak sivile, ifølge helsedepartementet på den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

– En hel befolkning er beleiret og under angrep i Gaza. De nektes adgang til det nødvendigste for å overleve, de bombes i sine hjem, tilfluktssteder, sykehus og gudshus. Dette er uakseptabelt, skriver FN-toppene.

De ber Hamas løslate over 240 gisler som ble bortført til Gazastripen 7. oktober. FN-lederne ber begge sider oppfylle sine folkerettslige forpliktelser mens krigen raser videre. De sier også at mer mat, vann, medisin og brensel må slippe inn for å hjelpe befolkningen i Gaza.

– Vi trenger en umiddelbar humanitær våpenhvile. Det har gått 30 dager. Nok er nok. Dette må ta slutt nå, heter det i uttalelsen.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT