Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe folkemordet i Palestina

DEBATT: - En økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel vil fremtvinge anerkjennelse av palestineres menneskeverd, frigjøre kritiske krigsressurser til Ukraina og motvirke storkrig i Midtøsten, skriver Anders Christiansen Sørby.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

Sør-Afrika har klaget inn Israels angrep på Gaza-stripen til den internasjonale domstolen ICJ for folkemord. Over 20 000 mennesker, mesteparten sivile, og 109 journalister er drept på Gaza. Angrepet fra Hamas 7. oktober er selvfølgelig grusomt, men ingenting kan rettferdiggjøre folkemordet som skjer i Gaza nå. Alle krigsforbrytelser er uakseptable og bør møtes av rettsforfølgelse og sanksjoner uansett.

Likevel har det kommet lite konkrete tiltak og lite støtte til Palestina fra vestlige land, inkludert Norge. Etter Russlands invasjon, og påfølgende krigsforbrytelser og folkemord i Ukraina, innførte vi kraftige sanksjoner. Israel kan ikke være hevet over internasjonal lov og ansvar.

Sionismen er ideologien bak annekteringen, okkupasjonen og den etniske rensingen som har pågått siden staten Israel ble påbegynt. Det foregår tvangssterilisering, organtyveri og et brutalt apartheidregime i disse okkuperte områdene. Journalister og aktivister, som Rachel Corrie, har blitt drept for å kjempe for Palestinske rettigheter.

Holocaust startet ikke med gasskamre. Det startet med masseinternering og dehumanisering. Nå skjer det mot palestinerne. Det største sviket mot ofrene fra Holocaust er at dette får skje. Stadig vekk brukes derimot antisemittisme og Holocaust som unnskyldning for Israelske overgrep – også av Frp her i Norge.

Den høyreekstreme regjeringen i Israel representerer ikke alle jøder. Den jødiske anti-sionist-bevegelsen “Jewish Voice for Peace” har gjort mange sivil ulydighetskampanjer for å få USA til å kreve våpenhvile. Antisionister og fredsaktivister blir møtt med vold og fengsel i Israel.

En økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel vil fremtvinge anerkjennelse av palestineres menneskeverd, frigjøre kritiske krigsressurser til Ukraina og motvirke storkrig i Midtøsten. Dette er særlig viktig for å stoppe eskalering i for eksempel Jemen og Libanon.

Stortinget skal stemme over flere sanksjonsvedtak 1. februar. Disse du kan støtte ved å delta på demonstrasjoner og signere kampanjer som gjormer.no.

Å ta tydelig avstand fra sionismen og be om et fritt Palestina er ikke en trussel for jøder, men et standpunkt mot fascisme, rasisme, apartheid og folkemord. En anerkjennelse av likeverd er den beste freds- og sikkerhetsgarantien.

Vi lever i en avgjørende tid der vi enten forsvarer og styrker menneskeverdet og en internasjonal fredelig orden, eller forfaller til en autoritær og katastrofal fremtid. Menneskeverdet og den fredelige og frie verdensorden er på kraftig tilbakegang og krever støtte.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT