Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

USA leder an i bølge av nye olje- og gassprosjekter

– Forskningen er klar: Ingen nye olje- eller gassfelt, ellers vil planeten skyves over grensen for hva den kan håndtere, uttaler analytiker.

Olje- og gassproduserende land lovet sent i fjor (på COP28) å delta i overgangen bort fra fossile energikilder.

Men en rapport om nye energiprosjekter forteller en annen historie, og viser de ulike lands myndigheters reelle syn på fornybar energi. USA leder an i å fortsette utvinningen av olje og gass. Holdningen til disse landene ligger nærmere en uttalelse fra en saudisk oljesjef som kom tidligere denne måneden.

«Vi må forlate fantasien om å fase ut olje og gass», sa Amin Nasser på en energikonferanse i Houston. Amin er toppsjef i Saudi Aramco, verdens største oljeselskap.

En ny rapport som ble publisert onsdag av Global Energy Monitor (GEM) antyder at spesielt USA har forlatt alle planer om å følge advarslene som kom fra klimaforskere og Det internasjonale energibyrået (IEA) i 2021. Disse sa at ny olje- og gassinfrastruktur ikke har noen plass hvis man skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5°C.

Til tross for de sterke advarslene kom minst 20 olje- og gassfelt over hele verden i fjor til en såkalt «endelig investeringsbeslutning», punktet der oljeselskapene bestemmer seg for å gå videre med bygging og utvikling. Disse godkjenningene baner vei for utvinning av 8 milliarder fat oljeekvivalenter.

Innen dette tiåret er omme tar selskapene sikte på å godkjenne nesten fire ganger så mye, og produsere 31,2 milliarder fat oljeekvivalenter fra 64 olje- og gassfelt.

USA har ledet an i å godkjenne nye olje- og gassprosjekter de siste to årene, viser GEMs analyse.

En analyse fra Carbon Brief av GEMs funn viser at forbrenningen av all olje og gass fra nyoppdagede felt og godkjente prosjekter vil slippe ut minst 14,1 milliarder tonn CO2.

«Dette tilsvarer mer enn en tredjedel av CO2-utslippene fra global energibruk i 2022, eller alle utslippene fra forbrenning av olje i det året,» heter det i en melding fra Carbon Brief.

GEM sier i sin analyse at oljeselskaper og beslutningstakere som fortsetter å støtte aktivitet som fører til global oppvarming, har kommet opp med en rekke begrunnelser for å utvinne mer. Dette selv om IEA har vært tydelige på at nye fossile prosjekter er uforenlige med å unngå katastrofal global oppvarming.

Rapporten omtaler den amerikanske senatoren Lisa Murkowski (R-Alaska) som har støttet utviklingen av oljefeltet Willows i Alaska, tilhørende ConocoPhillips. Hun har hevdet at olje- og gassindustrien i Alaska har en «bedre miljøhistorikk». Å ikke godkjenne dette prosjektet «vil utarme Alaska» og innebærer å klandre urbefolkningen der for klimaendringer som de ikke kan noe for, hevder Murkowski.

Ifølge Carbon Brief mener toppledere innen olje og gass at de ikke har makt til å slutte å utvinne fossilt brensel siden etterspørselen etter olje og gass fortsatt eksisterer, gitt folks behov for energi. Toppsjef i ExxonMobil, Darren Woods, uttalte til Fortune forrige måned at den offentlige opinionen «ikke er villige til å bruke pengene » på fornybare energikilder.

En meningsmåling fra Pew Research Center i fjor viste at 67 % av amerikanerne støttet utviklingen av alternative energikilder. En annen fersk undersøkelse fra Eligo Energy viste at 65 % av amerikanske forbrukere var villige til å betale mer for fornybar energi.

– Olje- og gassprodusenter har gitt alle slags begrunnelser for å fortsette å oppdage og utvikle nye felt, men ingen av disse holder vann, sa Scott Zimmerman, prosjektleder for Global Oil and Gas Extraction Tracker hos GEM. – Forskningen er klar: Ingen nye olje- eller gassfelt, ellers vil planeten skyves over grensen for hva den kan håndtere, uttaler han.

Klimaforsker og skribent Bill McGuire oppsummerte nylig på X hvordan toppsjefene innen olje og gass, samt deres politiske støttespillere, ser på fossile brenselskilder:

«Klimakrise? Hvilken klimakrise?»

«Ren galskap», fortsatte McGuire så.

Denne artikkelen ble først publisert på Common Dreams, under CC-lisens.

Julia Conley
Common Dreams | + artikler

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT