Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Luftkvaliteten i Sentral-Asia får dårlig karakter, viser rapport

Tadsjikistan har den skitneste lufta i regionen.

Luftkvaliteten i sentralasiatiske stater er blant de verste i verden.

Det går fram av en studie som målte forurensning i over 130 land rundt om i verden.

2023 World Air Quality Report, utarbeidet av sveitsisk-baserte IQAir, målte luftbårne skadelige partikler, kjent som PM2.5, på over 7800 steder. Funnene viste at Sentral-Asia fulgte etter Sør-Asia og Gulf-statene, som har den verste regionale luftkvaliteten i verden.

Bangladesh, Pakistan og India er rangert som nummer en, to og tre i rapportens tabell over land med den skitneste lufta. Tadsjikistan hadde den fjerde høyeste målbare konsentrasjonen av PM2,5 i 2023. Kirgisistan er rangert som nr 18, Usbekistan 23, og Kasakhstan 40.

134 land og territorier ble målt. Det var ikke nok data til at Turkmenistan ble inkludert på listen. Sentral-Asias østlige nabo, Kina, ble rangert som 19.

«Luftforurensning forårsaker anslagsvis ett av ni dødsfall på verdensbasis, og er den største miljøtrusselen mot menneskers helse,» heter det i rapporten. «I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er luftforurensning ansvarlig for anslagsvis 7 millioner for tidlige dødsfall over hele verden hvert år.»

Dushanbe (hovedstad i Tadsjikistan) var den mest forurensede hovedstaden i Sentral-Asia i 2023 (4. plass i IQAirs byrangering), etterfulgt av Tasjkent (22.), Bishkek (29.) og Astana (52.).

PM2.5 er definert som fine partikkelformede aerosolpartikler med en diameter på opptil 2,5 mikron. «Målt i mikrogram per kubikkmeter (μg/m³), er PM2.5 en av seks vanlige forurensninger overvåket og regulert av miljøbyråer over hele verden på grunn av betydelig innvirkning på menneskers helse og miljø,» heter det i rapporten.

Vanlige menneskeskapte kilder til PM2.5 er bileksos, tunge industrielle prosesser, kraftproduksjon, landbruk, konstruksjon og kull- og vedfyring.

IQAir er et luftkvalitetsteknologiselskap som benevner seg selv som drifter av «verdens største gratis, sanntids luftkvalitetsinformasjonsplattform.»


Denne artikkelen ble først publisert av nettstedet Eurasianet, under CC-lisens.

Eurasianet
Nettside | + artikler

Eurasianet er en uavhengig nyhetsorganisasjon som dekker nyheter fra og om Sør-Kaukasus og Sentral-Asia.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT