Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

UNRWA-sjefen sier Israel igjen har nektet ham adgang til Gaza

Israel har for andre gang nektet UNRWA-sjef Philippe Lazzarini adgang til Gazastripen, opplyser Lazzarini selv søndag.

(NTB-AFP-Reuters) – Israelske myndigheter fortsetter å nekte FN humanitær tilgang, sier Lazzarini i en uttalelse.

Sist Israel nektet å la ham slippe inn i Gaza, var i mars. Da reagerte USA med å be Israel omgjøre beslutningen. FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har 13.000 ansatte på den krigsherjede Gazastripen, der innbyggerne ifølge FN trues av hungersnød.

– Denne uka nektet de meg – for andre gang – adgang til Gaza, der jeg etter planen skulle være sammen med våre UNRWA-kolleger, inkludert dem som står i frontlinjen, skriver Lazzarini.

Hindring av hjelpekolonner

Han sier det er registrert en økning i hindringene for den humanitære tilgangen i det siste.

– Bare de siste to ukene har vi registrert ti hendelser der hjelpekolonner er beskutt, FN-ansatte er pågrepet, trakassert, kledd nakne og truet med våpen, og der det har vært lange forsinkelser ved militærsperringer, sier Lazzarini.

– Disse hendelsene gjentar seg i en tid der vi står i en kamp mot klokka for å avverge hungersnød i Gaza, tilføyer han.

Søndag angrep Hamas’ væpnede fløy grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gaza med raketter, noe som førte til at den ble stengt. De fleste leveransene av nødhjelp passerer over Kerem Shalom, påpeker Lazzarini.

Han ber israelske myndigheter gi humanitær tilgang over hele Gazastripen, også i nord. Videre ber UNRWA-sjefen Hamas og andre væpnede grupper stanse alle angrep på humanitære grenseovergangen, slutte å avlede nødhjelp og sikre at hjelpen når fram til alle som trenger den.

Israel: Ingen risiko for hungersnød

Israel har styrket innsatsen for å bedre nødhjelpstilgangen på Gazastripen, hevder COGAT, et organ underlagt det israelske forsvarsdepartementet som koordinerer nødhjelpsleveranser til de palestinske områdene.

– I samtaler mellom Israel og FN-representanter, inkludert fra FNs matvareprogram, indikerte ingen at det er risiko for hungersnød nord i Gaza, skriver COGAT på X.

– Med henvisning til den bedrede situasjonen meldte internasjonale organisasjoner forrige uke at volumet av varer som blir transport til det nordlige Gaza, må reduseres fordi kvantiteten er for høy i forhold til befolkningen, heter det videre.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT