Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Sverigedemokraterna møter massiv kritikk for «trollfabrikk»

Sverigedemokraterna nekter å stenge ned anonyme kontoer i sosiale medier som benyttes for å spre desinformasjon, hets og rasisme.

(NTB-TT) Svensk TV 4 avslørte tidligere i måneden hvordan Sverigedemokraterna drev 23 kontoer i sosiale medier , uten å opplyse at det var partiet som sto bak.

Avsløringen var det journalisten Daniel Andersson som sto for, etter å ha infiltrert SDs kommunikasjonsavdeling i tre måneder. Resultatet presenterte han i dokumentaren «Undercover i trollfabrikken».

SD står blant annet bak den innvandringskritiske Tiktok-kontoen «meanwhilesweden» og Facebook-kontoene «Vita Kränkta Kvinnor» og «Politisk inkorrekt».

Partiet er også aktive på Instagram med kontoer som «sozzefasoner» der det gjøres narr av Socialdemokraterna og andre politiske motstandere, også partiene i regjeringskoalisjonen som SD støtter.

Påvirkningsoperasjon

Mattias Svahn, som er forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut med desinformasjon som spesialområde, er sterkt kritisk. Han mener SDs «trolling» i sosiale medier minner om utenlandske påvirkningsoperasjoner.

– Dette minner en del om internasjonale strukturer som vi har forsket på, sier han til TV 4.

– Strukturen, opplegget, økosystemet med skjulte avsendere. Jeg tenker på flere av de ulike formene av internasjonale påvirkningsoperasjoner som rettes mot Europa, sier Svahn.

– Dette er en mørk historie for den demokratiske samtalen, mener han.

LES OGSÅ: Norsk student mottok drapstrusler etter å ha blitt identifisert av polsk propagandakanal. Svensk statsborger står bak

Avtalebrudd

Statsminister Ulf Kristersson fra Moderaterna og Liberalernas partileder Johan ser også svært alvorlig på avsløringen.

De mener hetsen mot regjeringspartiene og deres politikere bryter med Tidö-avtalen som regjeringspartiene Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna undertegnet høsten 2022, og som også SD sluttet opp om som støtteparti.

– Det er åpenbart at de ikke etterlever Tidö-avtalen, fastslår Kristersson, som kaller SDs «trollkontoer» for farlige.

– Folk i mitt parti er dritforbannet over partier som seiler under falskt flagg slik SD gjør, sier Pehrson.

Ingen enighet

Kristdemokraternas partileder Ebba Busch krever at SD rydder opp, og det samme gjør flere andre sentrale svenske politikere.

Da partiene i Riksdagen møttes for å diskutere saken mandag, ble det likevel ikke oppnådd enighet om å stille krav til SD eller innføre andre tiltak.

– Det kom dessverre ingen svar på de krav vi har stilt tidligere, sa Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin etter møtet.

– Det var mer en samtale om hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre, la han til.

Centerns partisekretær Karin Ernlund la heller ikke skjul på sin skuffelse etter møtet.

– Vi fikk overhodet ikke noe konkret fra regjeringen, sa hun.

Nekter å stenge ned

Liberalerna har krevd at SD straks stenger ned de anonyme kontoene i sosiale medier, men fikk ikke med seg de øvrige partiene på dette.

SD nekter å stenge ned kontoene, men har fjernet rundt 40 innlegg fordi de brøt med teksten i Tidö-avtalen.

Partiet har også opplyst at to av medarbeiderne i kommunikasjonsavdelingen var sendt på videreutdanning, men begge var tilbake på jobb mandag.

Partiets leder Jimmie Åkesson avviser kritikken og kaller TV 4s avsløring for «ren manipulasjon av virkeligheten».

Partiet har ikke kommentert anklagen om at virksomheten minner om en utenlandsk påvirkningsoperasjon.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT