Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Norsk student mottok drapstrusler etter å ha blitt identifisert av polsk propagandakanal. Svensk statsborger står bak

Visegrad 24 gikk nylig ut med navn og bilde på en norsk kvinne etter en pro-palestinsk demonstrasjon i Warszawa. Publiseringen gikk verden rundt og medførte at hun mottok drapstrusler. Sanna Marins dansevideo er også på listen over «avsløringer» fra Visegrad 24.

Navnet på nyhetskanalen er kanskje ukjent for de fleste. Men avsløringene Visegrad 24 har stått bak har skapt overskrifter og sterke reaksjoner verden over; Sanna Marins dansevideo, en norsk student med anti-Israel-plakat, og en Hamas-tatovert sykepleier på Sunnmøre.

Visegrád 24 startet opp i begynnelsen av 2020, først som en Twitter-konto og med tydelig profil som pro-Ukrainsk: 

— Visegrád 24 har lite eller ikke noe egenprodusert innhold, men bruker video- og bildemateriale fra andre. De har profilert seg kraftig på innhold fra Russlands krig mot Ukraina, noe som gav dem en masse nye følgere, sier frilansjournalist John Færseth.

— I alle fall det første året ble de også delt videre av etablerte journalister, sier han.

Færseth er journalist og forfatter, og har jobbet mye med hvordan desinformasjon i Sentral- og Øst-Europa påvirker verden.

På et tidspunkt tok Visegrad 24 en vending, der det mellom nyhetsrapporteringen ble blandet inn falske nyheter og rene «ragebaits», klikkagn som har som formål å skape sterke følelser.

— Jeg har fulgt dem, og retweetet flere ting derfra i starten av den russiske invasjonen. Det hører med at jeg i «the fog of war» dessverre blandet dem sammen med Visegrad Insight, som er en seriøs medieplattform jeg kjente til fra før, sier Færseth. 

— Det tror jeg ikke jeg er alene om, og jeg tror og det kan være noe av hensikten med at de har valgt det navnet.

John Færseth, portrettfoto
John Færseth er journalist og forfatter, og har jobbet mye med desinformasjon i Øst- og Sentral-Europa. Foto: Privat

Visegrád 24 har siden 2020 klart å befeste seg som den største engelskspråklige kanalen for Sentral- og Øst-Europa, nå med flere hundre tusen følgere, på X/Twitter, Instagram og TikTok.

Under høstens valgkamp i Polen opererte Visegrád 24 som en propagandakanal for av regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), finansiert med penger fra Polens statsbudsjett.

— Det er tydelig at Visegrad 24 vil bruke nedslagsfeltet sitt til å fremme sin egen politiske agenda, som er høyrevridd og sterkt reaksjonær. Så vidt jeg vet har også en del ukrainske X-brukere forsøkt å advare mot dem av samme grunn, sier John Færseth.

Nå avslører svenske Dagens ETC koblingene mellom Visegrad 24, polsk politikk og svenske høyrepopulister. Transit Magasin kan fortelle om hvordan Visegrad 24 har brukt nordmenn som klikkagn: 

Høyrepopulistiske koblinger

Kanalen opererte først med anonyme bakmenn. Identiteten til de som drev Visegrad 24 ble holdt skjult helt til den polske publikasjonen OKO.press høsten 2022 avslørte hvem som stod bak: 

  • Stefan Tompson, britisk PR-spesialist. Han flyttet til Polen i 2014. Har siden 2020 drevet en YouTube-kanal om polsk historie.
  • Adam Starzyński, født og oppvokst i Skåne i Sverige. Starzyński har bakgrunn som journalist og jobbet for engelskspråklige PolandDaily. Han drev Twitter-kontoen @BasedPoland, som er stengt for hatprat.

Både Tompson og Starzyński skal være knyttet til den såkalte MEGA-bevegelsen, melder Visegrad Insight. MEGA er en fortkortelse for «Make Europe Great Again». MEGA-bevegelsen er en organisering inspirert av Donald Trumps MAGA, Make America Great Again.

12. SEPTEMBER 2023: Adam Starzynski – redaktør for Visegrad 24 – intervjues av nettavisen Brussels Signals om valget i Polen. Brussels Signal er en publikasjon som startet opp 31. mai 2023, utgis av Patrick Egan, som har jobbet som strateg for Viktor Orbans parti Fidesz i Ungarn. Foto: Skjermdump fra YouTube.

Kanalens svenske medgründer var ifølge Dagens ETC æresgjest på den nasjonalkonservative tankesmien Oikos sin konferanse i juni 2023.

Oikos ble grunnlagt i 2020 av av Mattias Karlsson, tidligere gruppeleder i den svenske riksdagen for Sverigedemokratene (SD).

Den norske akademikeren Asle Toje er styremedlem hos Oikos, noe han har blitt kritisert for, men Toje sier til Morgenbladet at han «forsikret seg om at Oikos ikke var et SD-prosjekt før han takket ja til å sitte i styret».

LES OGSÅ: Viktor Orbán har fått det som han vil med økonomien. Nå vil han kontrollere sinnet til borgerne

Aktør i den polske valgkampen

Flere av innleggene som Visegrad 24 har publisert høsten 2023 er ren desinformation. Migrasjon var et skremmebilde som Lov og rettferdighetspartiet (PiS) brukte flittig i valgkampen. Blant annet ble Sverige satt opp som et skrekkeksempel, og Visegrad 24 publiserte innlegg om at den svenske regjeringen har satt inn hæren for å bekjempe gjengkriminelle. 

Lov og rettferdighetspartiets advarte i sin valgkamp om at ”Polen kan bli som Sverige”.

I et intervju med den polske avisen Rzeczpolita bekrefter en av kanalens bakmenn, Stefan Tompson, at formålet med Visegrad 24 er en engelskspråklig kanal med polsk verdikonservativt verdigrunnlag.

Den norsk-polske historikeren, litteraturviteren og forfatteren Nina Witoszek mener polske medier serverer propaganda:

– PiS har overtatt partipolitisk kontroll med TV og aviser, som brukes som propagandakanaler. Opposisjonen har bare noen få marginale kanaler, sosiale medier – og lederes karisma – til rådighet, sa hun nylig til NTB.

Dagens ETC skriver at Visegrád 24 er en av PiS’ viktigste propagandakanaler. 

(Artikkel fortsetter etter bildet.)

BILDETEKST: Visegrad 24 hevdet under den polske valgkampen at Sverige har stasjonert ut militære for å bekjempe kriminalitet. Påstanden bygget opp om Lov og rettferdighetspartiets narrativer. (Skjermdump fra X/Twitter)

Witoszek mener at kanalen Visegrád 24 hadde marginal påvirkning på høstens valgkamp: 

— Visegrad24 er en konservativ gruppe som er fans av Orban og Trump. Deres nyheter – ekte eller fake news –  er anonyme, men de har vært ofte sitert i den konservative presse, forteller Witoszek til Transit Magasin.

— Jeg kan ta feil men de hadde liten påvirkning på høstens valgkamp i Polen, sier hun. — For mange polakker er Visegrad er en utdatert idé.

På Adam Starzynskis private Tiktok-konto er det gjentatte angrep mot klimaaktivisten Greta Thunberg, som han mener sprer radikal venstresidepropaganda.

Visegrad 24 er dels finansiert av statlige midler; Avisen Wirtualna Polska har avslørt hvordan statsminister Mateusz Morawiecki – fra Lov og rettferdighetspartiet – i oktober 2022 godkjente midler til en statlig stiftelse. I den forbindelse ble 1,4 millioner zloty, vel 3,7 millioner NOK, gitt til Visegrád 24.

Nyheter, falske nyheter og «ragebaits»

Kanalen profilerer en blanding av nyheter, falske nyheter og postinger som ser ut til å være ment som rene «ragebaits», altså innlegg som har som bevisst formål å opprøre eller skape sinne hos leserne.

Støy ble det virkelig i finsk politikk da Visegrád 24 publiserte videoen av Finlands statsminister Sanna Marin som danset med vennene sine på en fest i august 2022, ifølge nettstedet Visegrad Insight.

Kilden til videoen er fortsatt ukjent. Men Visegrad 24 skal ha vært først ute, og kanalens offentliggjøring av videoen skapte internasjonale reaksjoner og politisk krise i Finland. En krise som kom omlag tre måneder etter at Finland hadde søkt NATO-medlemskap.

OKO.press forteller om flere tilfeller av falske nyheter som Visegrad stod bak, blant annet at skuespilleren Leonardo DiCaprio skal ha donert 10 millioner USD til  Ukraina, og at polske politikere støttet ideen om å danne en polsk-ukrainsk union.

Norsk kvinne trakassert etter Visegrad-post

Transit Magasin kan fortelle hvordan også nordmenn har blitt rammet av kanalen.  

Norske Marie Andersen ble utsatt for grov trakassering og mottok trusler etter en pro-palestinsk demonstrasjon i Warszawa, Polen. Hun holdt opp et skilt som symboliserte det israelske flagg et kastet i en søppelbøtte. 

Det var nettopp kanalen Visegrad 24 som den 21. oktober identifiserte henne og også gikk ut med fullt navn, offentliggjorde hennes studiested og også hvem hun er gift med. Hennes Facebook-profil og bildet av hennes mann ble også offentliggjort. Alt ble lagt åpent ut på X/Twitter, av kanalen Visegrad 24.

(Artikkel fortsetter etter bildet.)

BILDETEKST: Marie Andersen identifiseres av Visegrad 24. Dette medførte drapstrusler og grov seksuell trakassering, sier hun til TV2. (Skjermdump fra X/Twitter)

Den aktuelle posten har blitt sett 14 millioner ganger.

— Jeg har blitt feiltolket i mediene og på grunn av dette har jeg mottatt både drapstrusler, voldtektstrusler og grov seksuell trakassering. Familien min og venner har også blitt trakassert, fortalte Andersen på telefon til TV 2.

TV2 videreformidlet posten fra X/Visegrad24 i sin artikkel hvor de omtaler trakasseringen av Andersen.

LES OGSÅ: Polsk professor: – Valgkampen drukner i desinformasjon

Norsk sykepleier identifisert

Den 10. oktober publiserer NRK en artikkel om en sykepleier ved Ålesund sykehus som skal ha ytret støtte til Hamas-angrepet den 7. oktober. Han uttrykte på Instagram en støtteerklæring til Hamas, hvor han uttrykker at han håper Hamas rensker Palestina for «disse sionistiske jævlene».

På bildet viser han fram en tatovering på overarmen hvor det står Hamas med store bokstaver. Bildet er tatt inne på sykehuset.

Avisa Møre forteller at Helse Møre og Romsdal har opprettet personalsak. Sunnmørsposten og Avisa Møre har begge publisert artikler om saken. Sykepleieren beklager i lokalpressen for Instagram-posten og sier han vil stryke seg fra vaktene ved sykehuset. 

Document.no publiserer samme dag, den 10. oktober, en artikkel med full identifikasjon av sykepleieren, med navn, alder og navn slektningene hans.

Den 2. november publiserer Visegrad 24 en bildemontasje av sykepleieren og hans ansattinformasjon ved sykehuset. Bildet som Visegrad24 publiserer er nøyaktig den samme bildemontasjer som Document.no publiserte den 10. oktober. Til og med bildeteksten fra Document-artikkelen, som er på norsk, er gjengitt av Visegrad 24.

Per nå har Visegrad 24 sin X/Twitter-post om sykepleieren 1 million visninger.

Nettavisen og ABC Nyheter

Også Nettavisen og ABC Nyheter har sitert Visegrad 24:

Nettavisen gjengir 9. oktober en post fra Visegrad 24 hvor de identifiserer Shani Louk, som ble drept under 7. oktober-massakren i Israel. Visegrad 24 poster navn, alder og bilde av jenta som ble drept av Hamas-soldater.

Visegrad 24 var også svært tidlig ute med å poste en video av moren til Shani Louk, hvor hun på dette tidspunktet etterlyser informasjon om sin datter. Visegrad publiserer i samme video et detaljer foto av Shani Louks pass, som  kryssklippes inn i Twitter-videoen.

ABC Nyheter gjør som TV2 og gjengir skjermdump fra Visegrad 24 i sin omtale av Marie Andersen.

FAKTA: Visegrad og Visegradgruppen

  • Begrepet Visegrad henspeiler på Visegradgruppen, som er en samarbeidsordning mellom regjeringene i Polen, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn.
  • Opprinnelig var gruppen en uformell koordineringsgruppe mellom Polen, Tsjekkoslovakia og Ungarn, bygd på den såkalte Visegrad-deklarasjonen av 15. februar 1991.

Transit Magasin har forelagt informasjon om Visegrad 24 for ABC Nyheter og Nettavisen men har ikke fått svar.

Transit Magasin | + artikler

Ansvarlig redaktør for Transit magasin.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT