Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Mexico får sin første kvinnelige president, en klimaforsker positiv til landets oljeproduksjon

Claudia Sheinbaum vant valget i Mexico og blir historisk som landets første kvinnelige president. Hun har fra sin bakgrunn en periode som miljøvernminister og som klimaforsker har hun vært tilknyttet FNs klimapanel, IPCC.

Det endelige resultatet fra valget er ikke klart, men ifølge landets nasjonale valginstitutt har Claudia Sheinbaum sikret seg mellom 58,3 og 60,7 prosent av stemmene.

Opposisjonens fremste kandidat Xochitl Galvez har ifølge instituttet fått mellom 26,6 og 28,6 prosent av stemmene.

Ifølge Sheinbaum har Galvez ringt og gratulert henne med seieren.

Historisk

– Jeg blir Mexicos første kvinnelige president, sier en smilende Sheinbaum i sin første kommentar til kunngjøringen fra valginstituttet.

– Vi har demonstrert at Mexico er et demokratisk land som avholder fredelige valg, sier hun.

61-åringen har tidligere vært ordfører i Mexico ny og skylder mye av sin popularitet til avtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador.

Venstrepopulisten Lopez Obrador har ifølge meningsmålinger hatt støtte fra rundt 60 prosent av landets 99 millioner stemmeberettigede, men kunne ikke stille til gjenvalg da grunnloven bare tillater én presidentperiode på seks år.

Sheinbaum er forsiktig og reservert og har unnlatt å tone flagg i kontroversielle spørsmål som abort. Som kvinnelig president i et land med rotfestet machokultur knyttes det store forventninger til henne og utfordringene blir mange.

Klimaforsker

Fra hennes bakgrunn har hun en periode som miljøvernminister. Som klimaforsker har hun vært tilknyttet FNs klimapanel, IPCC.

I flere medier blir hun også omtalt som klimaaktivist. Likevel har hun støttet sin forgjenger i presidentstolen, Lopez Obrador, i hans vennlige innstilling overfor oljebransjen i Mexico, ifølge NPR.

Sheinbaum har en doktorgrad i energifag fra National Autonomous University of Mexico, og hun har også studert ved det kjente Berkeley-universitetet i California. Hun er en anerkjent akademiker og har skrevet over 100 artikler og to bøker om energi, miljø og bærekraftig utvikling.

Sheinbaum er barnebarn av jødiske innvandrere fra Bulgaria og Litauen.

Vold

Selv om mexicanske kvinner de siste årene har fått økende innflytelse i både politikk og næringsliv, er vold i hjemmet utbredt. Rundt ti kvinner blir drept hver eneste dag, men politiet og rettsvesenet unnlater ofte å følge opp.

Økonomisk ulikhet påvirker også kvinner sterkt, spesielt i de fattigste delene av samfunnet.

Kvinner er ikke alene om å bli rammet av dem omfattende voldskulturen som preger Mexico. Over 450.000 mennesker er drept og titusenvis er savnet siden 2006, og rivaliserende narkotikabander har stor makt og korrupsjon er utbredt.

Fattigdom

Selv om Mexico er Latin-Amerikas nest største økonomi, lever fortsatt mer enn en tredel av innbyggerne ifølge offisielle tall under fattigdomsgrensa, trolig flere.

Da Lopez Obrador kom til makten in 2018, lovet han å øke velferdsytelsene og redusere fattigdommen for å stoppe vold, under slagordet abrazos no balazos (klemmer, ikke kuler).

Håpet er at utdanning vil bidra til å redusere kriminaliteten og at bedre integrasjon vil hindre rekrutteringen til kriminelle bander.

Sheinbaum har lovet å fortsette denne strategien, som er sterkt omdiskutert.

Nabo i nord

Som president må Sheinbaum også takle Mexicos ofte komplekse forhold til nabolandet i nord, USA. Det forholdet blir ikke enklere dersom Donald Trump på nytt inntar Det hvite hus til høsten.

Han varsler styrket kamp mot ulovlig innvandring og anklager migranter fra Mexico og andre latinamerikanske land for å stå bak mesteparten av kriminaliteten i USA.

At Trump ikke har statistikken på sin side, spiller mindre rolle. Budskapet går rett hjem blant mange amerikanske velgere.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT