Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Wennesland kaller forholdene i Gaza hjerteskjærende

Forholdene i Gaza er hjerteskjærende, sier FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Tor Wennesland, etter et besøk i Khan Younis.

I et innlegg på X skriver den norske diplomaten at mandagens besøk på Gazastripen gjorde sterkt inntrykk.

– Ødeleggelsene og menneskenes lidelse der er hjerteskjærende, skriver Wennesland.

– Det trengs åpenbart akutte tiltak for å lindre den humanitære krisen Gaza nå opplever, fortsetter han.

Sterk påminnelse

Wennesland besøkte blant annet al-Amal-sykehuset i Khan Younis der han også møtte lokale tjenestemenn og diskuterte hvilke umiddelbare behov innbyggerne i byen har.

– Det jeg var vitne til i Gaza, er en sterk påminnelse om de menneskelige kostnadene ved konflikt, skriver han.

Wennesland oppfordrer Israel og Hamas til å slutte opp om forslaget til våpenhvile og fangeutveksling som USAs president Joe Biden har lagt fram.

– Det ligger et seriøst forslag på bordet, trukket opp av president Biden. Jeg oppfordrer innstendig alle parter til straks å komme fram til en avtale om våpenhvile og løslatelse av gislene, skriver han.

– Det fins ikke noe alternativ. Enhver utsettelse, hver eneste dag som går, krever nye liv, advarer Wennesland.

Folk står i matkø foran et kjøkken som serverer folk det som sannsynligvis er dere eneste måltid denne dagen. Foto: UN News / WFP / Ali Jadallah

Uklare signaler

Biden presenterte sist fredag forslaget til avtale som israelsk, noe en talsmann for Bidens nasjonale sikkerhetsråd gjentok mandag.

– Det er et israelsk forslag som de og vi har arbeidet fram gjennom intenst diplomati, sa John Kirby.

Statsminister Benjamin Netanyahu har imidlertid reist tvil om forslaget og har slått fast at Israel ikke vil forplikte seg til permanent tilbaketrekning av styrker og våpenhvile.

Krigen vil fortsette inntil Israels mål om å knuse Hamas er oppnådd, har han understreket.

Dette er ikke i tråd med forslaget Biden la fram, og heller ikke i tråd med hva Hamas krever for å gå med på en avtale som inkluderer utveksling av gisler og krigsfanger.

Utelukker israelsk nærvær

Da Wennesland i forrige uke orienterte FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Gaza, etterlyste han en politisk løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Hele Gaza er og må forbli en integrert del av en framtidig palestinsk stat, sa han og utelukket en løsning som innebærer et framtidig israelsk nærvær der.

Dette er ikke i tråd med hva høyrenasjonalistiske medlemmer av Netanyahus koalisjonsregjering krever, blant dem sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir og finansminister Bezalel Smotrich.

De truet med å velte den israelske regjeringen dersom Netanyahu går med på et slikt krav, som ifølge Wennesland er en forutsetning.

– Det lar seg ikke gjøre å finne en langsiktig løsning i Gaza som ikke er grunnleggende politisk, slår han fast.

Må forenes

– Gaza og Vestbredden må forenes politisk, økonomisk, administrativt. De må styres av en palestinsk regjering som er anerkjent og støttet av det palestinske folket og verdenssamfunnet, understreket Wennesland i Sikkerhetsrådet.

– Dersom det først blir nødvendig med overgangsordninger, må disse utformes slik at det innenfor en begrenset tidsramme kan etableres en forent palestinsk regjering, sa han.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT