(NTB-AP) Verdens mest kjente regelbok for beskyttelse av sivile, fanger og sårede soldater i krig er 75 år. Men reglene ignoreres i Gaza, Ukraina og andre konflikter.
Genève-konvensjonene er blitt vedtatt av nesten alle verdens land siden de ble sluttført 12. august 1949.
Men krigens regler har i mange år regelmessig blitt ignorert av væpnede militsgrupper og nasjonale styrker. Fra Gaza til Syria, Ukraina til Myanmar blir reglene oversett.
Konvensjonenes forsvarere benytter 75-årsdagen til å anmode om at internasjonal humanitær rett må følges opp.
– Internasjonal humanitær lov er under press, tilsidesatt og undergravd for å rettferdiggjøre vold, sa president Mirjana Spoljaric i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, som fører tilsyn med konvensjonene, mandag.
– Verden må forplikte seg til dette robuste beskyttende rammeverket for væpnet konflikt. Et rammeverk som følger premisset om å beskytte liv i stedet for å rettferdiggjøre døden, sa hun.
Regler for krig
Konvensjonene har røtter tilbake til 1800-tallet og har som mål å sette regler for krigføring. De forbyr tortur og seksuell vold, krever human behandling av internerte og gir mandat til søk etter savnede personer.
Konvensjonen fra 1949 og tilleggsprotokollene er internasjonale traktater som skal beskytte mennesker som ikke deltar i kampene (som sivile, helsepersonell og hjelpearbeidere) og dem som har deltatt, men ikke lenger gjør det (som sårede, syke, skipbrudne og krigsfanger).
Trengs mer enn noen gang
Konvensjonene gjenspeiler en global enighet om at alle kriger har en grense, understreket Spoljaric under en pressekonferanse ved Røde Kors’ hovedkontor i Genève mandag.
– Dehumaniseringen av fiendens krigere og sivilbefolkning fører til ødeleggelse og katastrofe, sa hun.
Røde Kors mener konvensjonene trengs mer nå enn noen gang. Ifølge organisasjonen er det i dag mer enn 120 aktive konflikter rundt om i verden, en seksdobling fra konvensjonens 50-årsjubileum i 1999.
I dag utnytter mange land og stridende smutthull i internasjonal rett eller tolker reglene slik de selv ønsker, anførte Røde Kors-presidenten.
Sykehus, skoler og ambulanser har blitt angrepet, hjelpearbeidere og sivile er drept og land nekter tilgang til stridende som er tatt til fange.
37 prosent tror ikke at reglene i krig har noen betydning, viser en undersøkelse Opinion har gjort for Norges Røde Kors. En av fire tror at krigens regler har stor betydning for å redusere lidelser.
(©NTB)