Tidligere i år konstaterte FNs organisasjon for handel og utvikling (UNCTAD) at 96 prosent av alt jordbruk og jordbruksmateriell var ødelagt i de israelske angrepene, noe som har fått katastrofale følger for matproduksjonen i Gaza.
En ny rapport konkluderer nå med at 82 prosent av alle bedrifter på Gazastripen, små og store, enten er helt eller delvis rasert.
Gazas bruttonasjonalprodukt krympet med hele 81 prosent i siste kvartal i fjor, og etter årets to første kvartal var økonomien i Gaza redusert til en seksdel av hva den var i 2022, ifølge UNCTAD.
– Fattigdommen øker, hele nabolag er borte og samfunnet er ruinert, heter det i en rapport fra FN-organisasjonen.
– Frykt
– Det stemmer veldig med det statsminister Mustafa forteller, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om rapporten til NTB.
Han sikter til statsministeren i Den palestinske regjeringen, Mohammad Mustafa, som Eide møtte i Madrid fredag under møter om hvordan tostatsløsningen mellom Israel og Palestina skal realiseres.
– Han bekrefter en krevende økonomisk situasjon. Gaza er i ruiner, men situasjonen på Vestbredden er også svært vanskelig. Det blir vanskeligere for moderate krefter å holde kontroll på frustrerte unge folk, og det er stor frykt for ekstremisme, fortsetter Eide.
– Dette smitter også til andre land hvis økonomi henger sammen med den palestinske. Utenriksministrene fra Egypt og Jordan sier at den økonomiske nedgangen også rammer dem.
Skyhøy arbeidsledighet
Alt før krigen var forholdene på Gazastripen svært vanskelige som følge av Israels langvarige blokade.
Arbeidsledigheten var på 46 prosent, men steg i fjorårets siste kvartal til 79 prosent.
Dersom den økonomiske veksten blir slik den var i årene 2007 til 2022, vil det ta nesten 70 år før økonomien i Gaza er tilbake på samme nivå som før krigsutbruddet, regnet UNCTAD ut tidligere i år.
– Først i 2092 vil Gaza være tilbake på 2022-nivå, og heller ikke da var Gaza noe godt sted å leve, sa FN-økonomen Rami Alazzeh.
Skulle den årlige veksten mot formodning bli på 10 prosent, vil Gaza likevel først i 2035 være tilbake på samme nivå som før Israel innførte full blokade av området i 2006, regnet UNCTAD ut.
Enorme lidelser, enorme kostnader
Over 41.000 mennesker, flertallet av dem barn og kvinner, er ifølge palestinske helsemyndigheter drept i de israelske angrepene på Gazastripen de siste elleve månedene.
Nærmere 100.000 palestinere er såret, og mange har fått skader de vil måtte slite med resten av livet.
Store deler av infrastrukturen er lagt i grus, og over 90 prosent av innbyggerne er ifølge FN drevet på flukt fra sine hjem.
Alt i mai anslo FNs utviklingsprogram (UNDP) at det ville koste mellom 30 og 40 milliarder dollar, opptil 430 milliarder kroner, og bygge opp igjen Gazastripen.
Israels bomber fortsatt, og i dag er ødeleggelsene enda større.
Alarmerende på Vestbredden
Også på den okkuperte Vestbredden har Israel trappet opp angrepene siden oktober, noe som ifølge UNCTAD har resultert i en alarmerende økonomisk nedgang.
Minst 662 palestinere er ifølge helsemyndighetene drept av israelske soldater og bosettere siden oktober i fjor.
I siste kvartal i fjor krympet bruttonasjonalproduktet på Vestbredden med 19 prosent, viser tall fra UNCTAD.
I gamlebyen i okkuperte Øst-Jerusalem har 80 prosent av alle forretninger og bedrifter helt eller delvis måttet stenge ned.
Jobber går tapt
På Vestbredden sett under ett har 96 av alle bedrifter måttet redusere virksomheten de siste elleve månedene, og 42 prosent av dem har måttet redusere antallet ansatte.
306.000 jobber har gått tapt, og arbeidsledigheten på Vestbredden har ifølge UNCTAD økt fra 13 prosent til 32 prosent.
Israels konfiskering av palestinske områder, ødeleggelse av palestinske boliger og andre bygninger, utvidelse av bosetninger er medvirkende årsaker til den dramatiske økonomiske utviklingen.
Det samme er bosetternes herjinger som flere steder har drevet den palestinske lokalbefolkningen på flukt, konstaterer FN-organisasjonen.
(©NTB)