(Naturpress | NTB–Ritzau–DPA–AP)
Fra 1985 til 2023 har verdens største regnskog krympet med 12,5 prosent, tilsvarende 880.000 kvadratkilometer.
Hovedårsaken til at regnskogen har blitt mindre, er omfattende avskoging for å gi plass til storfehold, landbruk og gruvedrift, ifølge studien fra Amazon Geo-Referenced Socio-Environmental Information Network (RAISG).
Amazonas, ofte kalt verdens lunge, spiller en viktig rolle for jordas evne til å absorbere CO2. Flere studier har vist hvordan avskoging av regnskogen, som strekker seg over ni land, påvirker klimaet og gir hyppigere tørke og skogbranner.
– Når skog går tapt, frigjøres mer CO2 til atmosfæren og forstyrrer hele økosystemet, sier Sandra Rio Caceres som har bidratt til studien.
Store branner i år
Brasil er det landet som har klart størst Amazonas-areal med regnskog. Brasil president Lula da Silva talte i FNs hovedforsamling tirsdag, og omtalte de store brannene i regnskogen.
Store områder i Amazonas er gått opp i røyk de siste månedene.
– Amazonas gjennomgår den verste tørken på 45 år. Skogbranner som sprer seg gjennom landet, slukte 5 millioner hektar bare i august, sa presidenten i sin tale.
– Vi har allerede gjort mye, men vet at vi trenger å gjøre mer, sa han om Brasils innsats for å håndtere situasjonen.
Lula manet til skjerpet innsats mot klimaendringene og viste til ekstremvær også en rekke andre steder i verden.
Ekstremt høye temperaturer
I Brasil har både regnskogen i Amazonas og våtmarksområdet Pantanal vært rammet av store branner de siste månedene. Ifølge EU-forskere er klimautslippene fra brannene i Brasil så langt i år de største på nesten 20 år.
Tørke og ekstremt høye temperaturer har bidratt til at flammene har spredt seg fort. I tillegg har den brasilianske miljømyndigheten Ibama vært rammet av en streik som pågikk i et halvt år.
Streiken har trolig svekket innsatsen for å hindre branner som startes ulovlig for å rydde nytt land til jordbruk.
Også i andre land
Regnskogfondet melder at det er registrert 76 % flere branner i brasiliansk Amazonas i årets første syv måneder sammenlignet med 2023.
Det ble registrert 24.923 branntilløp i brasiliansk Amazonas fra januar til og med juli i år, og det er det høyeste antallet for denne perioden siden 2005.
I flere andre land, som Bolivia, Venezuela, Guyana og Surinam, har det også vært et rekordhøyt antall branner i samme tidsperiode, ifølge INPE, Brasils nasjonale institutt for romforskning. INPE overvåker Amazonas-brannene.