Siden 2003 har den svenske avdelingen av Reporters Without Borders delt ut den svenske pressefrihetsprisen til «modige og uavhengige journalister som gjennom sitt arbeide har bidratt til å styrke pressefriheten».
I år går denne prisen til Rasmus Canbäck, journalist i svenske Blankspot. Canbäcks journalistikk møter du også ofte i Transit Magasin, hvor han er fast skribent.
— Det er et privilegium å være journalist i det som kanskje er det mest demokratiske hjørnet av verden. Det er også grunnen til at jeg i det hele tatt kan granske det aserbajdsjanske regimet. Hvis jeg hadde bodd i Baku, ville jeg sannsynligvis blitt tvunget til taushet, eller satt i fengsel, sier prisvinner Rasmus Canbäck til Transit Magasin.
Transit Magasin samarbeider med den svenske journalisten om dekningen av FNs klimatoppmøte, COP29, som i høst skal arrangeres nettopp i Baku i Aserbajdsjan.
— Det er en utfordring å nå ut med journalistikk om Sør-Kaukasus generelt, og undertrykkelsen som foregår mot journalister i Aserbajdsjan og Nagorno-Karabakh spesielt. Jeg er glad for at Reportere uten grenser gjennom denne prisen kan belyse disse spørsmålene før COP29, sier Canbäck til Transit Magasin.
Rapportering fra land i medias skygger
Siden 2020 har Canbäck dekket Kaukasus-regionen for svenske Blankspot. Det siste året har mange av Canbäcks artikler også nådd et norsk publikum gjennom Transit Magasin.
– Rasmus er en Duracell-kanin for pressefrihet. At han i så mange år, utsatt for trusler og digital hets, fortsetter å rapportere om en region som er i medias skygge, er imponerende, sier Martin Schibbye, sjefredaktør i Blankspot.
— Det er så fortjent at han mottar denne prisen. På egenhånd satte han i bunn og grunn en region på det journalistiske kartet og løftet fram journalistikkens posisjoner, sier Martin Schibbye, sjefredaktør i Blankspot.
– Vi er ekstremt glade for at årets pressefrihetspris deles ut til Rasmus Canbäck, en journalist som dekket utviklingen i det tidligere Sovjetunionen med stor energi og pågangsmot. Han har avslørt kaviardiplomatiet til den aserbajdsjanske staten og arbeidet aktivt for å beskytte journalister. Hans undersøkelser har nådd langt utenfor Sveriges grenser, og nå håper vi at flere her hjemme vil få øynene opp for hans viktige journalistikk, sier Erik Larsson, styreleder i Reportrar utan gränser Sverige.
Begrunnelsen for pressefrihetsprisen 2024 baserer seg på Canbäcks modige rapportering fra regioner som få andre journalister dekker.
I begrunnelsen heter videre at han «til tross for trakassering og press fra den aserbajdsjanske ambassaden i Sverige har Canbäck nådeløst fortsatt å avsløre korrupsjon og maktmisbruk. Hans dekning av den dramatiske utviklingen i Georgia viser et sterkt engasjement for å belyse komplekse internasjonale spørsmål. Rasmus Canbäcks arbeid er et strålende eksempel på journalistisk mot og uavhengighet».
– Det er snart fire år siden jeg begynte å skrive for Blankspot og jeg har utviklet meg til å bli en journalist som kan stå på egne bein. Men fremfor alt har også journalistikken i Blankspot gitt resultater. Granskningene av det aserbajdsjanske kaviardiplomatiet har for eksempel ført til slutten på Aserbajdsjans invitasjonsreiser for EU-parlamentarikere, sier Canbäck til Blankspot.
Rasmus sine artikler på Blankspot, både om Nagorno-Karabakh og om det svenske sivilsamfunnet, har også ført til skriftlige spørsmål i Sveriges Riksdag ved minst ti anledninger.
Akkurat nå samler Blankspot inn penger slik at Rasmus kan fortsette med sin dekning.