Ledige stillinger
Ledige stillinger

Valget i Georgia er et bevis på demokratisk tilbakefall, ifølge observatører

Valget i Georgia har vært preget av press mot velgerne og ujevn konkurranse, heter det i en uttalelse fra valgobservatører fra flere internasjonale organisasjoner. (Publisert kl 14:38. Oppdatert kl 15:54)

– Valget ble spolert av ujevn konkurranse, press og anspenthet, heter det i en felles uttalelse fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Europarådet, EU-parlamentet og NATO.

Uttalelsen uttrykker bekymring for troverdigheten til valgresultatet, som gikk i det sittende regjeringspartiets favør. Partiet vant med over 54 prosent av stemmene, ifølge landets valgkommisjon, men opposisjonen i Georgia mener resultatet er forfalsket.

Valgobservatører fra OSSE kalte valgkampen for splittende, og har flere bekymringer knyttet til gjennomføringen av valget.

Tidlig ute blant vestlige statsledere er Estlands utenriksminister, som uttrykker bekymring og følger valget tett: — Rapporter om uregelmessigheter i det georgiske valget gir grunn til alvorlig bekymring, sier Estlands utenriksminister Margus Tsahkna i en uttalelse på X/Twitter.

LES OGSÅ: Anklager om valgfusk: Opposisjonen i Georgia anerkjenner ikke valgresultatet

Trusler

Bekymringene går blant annet ut på observasjoner av stemmekjøp, dobbelt stemmegivning og fysiske overgrep og trusler mot velgere i og utenfor valglokalene.

– Vi uttrykker dyp bekymring for det demokratiske tilbakefallet i Georgia. Gjennomføringen av gårsdagens valg var dessverre et bevis på det, heter det fra EU-parlamentets observatører.

Den felles uttalelsen sa at selv om valget generelt var godt organisert, var det preget av et anspent miljø.

– Den ujevne konkurransen undergraver tilliten til resultatet, heter det i uttalelsen.

En valkampplakat fra Georgian Dream, forteller at de vil fengsle opposisjonen. Foto: Blankspot.se / Rasmus Canbäck

Vender til Russland

Valgresultatet legger grunnlaget for et politisk oppgjør som eksperter mener kan føre Georgia bort fra sine EU-ambisjoner.

Landet er kandidatland til EU, men unionen har advart om at utfallet av valget kan avgjøre om Georgia får bli medlemsland eller ikke.

Da de kom til makten i 2012, hadde regjeringspartiet Georgisk drøm en liberal provestlig politisk agenda, men partiet har vendt seg mer mot Russland de siste to årene.

Tidligere i år brøt det ut masseprotester i Georgia over det opposisjonen anså som regjeringens forsøk på begrense demokratiet og styre landet i en mer russiskvennlig retning.

LES OGSÅ: Anklager om valgfusk: Opposisjonen i Georgia anerkjenner ikke valgresultatet

Regjeringspartiet utropes til valgvinner

Valgkommisjonen i Georgia har formelt utropt landets regjeringsparti til valgvinner med 54 prosent av stemmene. Mer enn 99 prosent av stemmene er talt opp, heter det fra valgkommisjonen søndag morgen.

Etter at de foreløpige resultatene kom lørdag, nektet den georgiske opposisjonen å godta resultatet.

– Valget har blitt stjålet fra opposisjonen. Dette er et konstitusjonelt kupp og maktmisbruk, sa Nika Gvaramia, som er leder for Akhali-partiet under en pressekonferanse natt til søndag.

Hele uttalelsen fra OSSE finner du på denne lenken.

EU-prosess på vent

Lørdagens valg i Georgia beskrives som et valg mellom en tilnærming til EU – eller i retning Russland.

Opposisjonen, ledet av president Salomé Zurabishvili, har samlet seg under ett felles valgbudskap, om å gjenopprette Georgias vei mot EU. Det regjerende partiet Georgian Dream har på sin side anklaget Vesten for å blande seg inn i indre anliggender.

EU ga Georgia status som kandidat til medlemskap i fjor, men søknadsprosessen ble fryst som svar på lovforslaget om såkalte «utenlandske agenter», som ble vedtatt i mai av Georgian Dream.

Den såkalte agent-loven krever at media og frivillige organisasjoner som mottar over 20 prosent av sin finansieringen fra utlandet må registrere seg som «agenter for utenlandsk innflytelse.»

Totalt er det syv land som nå innfører loven om «utenlandske agenter». Alle disse landene er hva Freedom House kaller «Nations in Transit», stater som er ved et veiskille mellom å bevege seg mot demokrati eller autoritarisme.

Rasmus Canbäck er i Georgia for å overvåke og rapportere fra valget, for Blankspot.se. Følg rapportering live i hans Whatsapp-gruppe, og følg www.transitmag.no/emne/Georgia for å få med deg Transits dekning av valget.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT