Verken venstreorienterte Yamandú Orsi (57) eller konservative Álvaro Delgado (55) fikk over halvparten av stemmene i første runde 27. oktober. De to mest populære kandidatene endte på henholdsvis 44 og 27 prosents oppslutning.
24. november blir det derfor en runde nummer to i den lille søramerikanske republikken, med bare 3,4 millioner innbyggere og generelt ganske moderat politikk preget av toleranse og bred enighet.
Kommentatorer kaller gjerne valget for «kjedelig», med «lite neglebiting» sammenliknet med valgene i stater der polariseringen er stor. Riktignok har det foregått uten skandaler eller personangrep – men i et Latin-Amerika hvor ikke alle valg har gått etter boka de siste årene, er det likevel et kjærkomment demokratisk tilskudd. Fokus har vært på sentrale spørsmål som kvalitet i skolen, pensjonsreform og økende kriminalitet.
Samtidig med presidentvalget var det to folkeavstemninger: en om å tillate nattlige politirazziaer som et ledd i bekjempelse av narkotikarelatert kriminalitet, og en om en kontroversiell pensjonsreform som blant annet senker pensjonsalderen fra 65 til 60 år (det vil si reverserer sittende president Luis Lacalle Pous reform fra 2023).
Resultatet ble nei i begge spørsmål. Blant uruguayanerne, som er blant de eldste befolkningene i Sør-Amerika, ble nok bekymringen for økonomisk ustabilitet for stor til at sistnevnte fagforeningsinitierte forslag kunne få støtte.
Ikon i ryggen
Yamandú Orsi Martínez kommer fra partiet Movimiento de Participación Popular (Bevegelsen for folkelig deltakelse, MPP), som er en del av den sosialdemokratiske koalisjonen Frente Amplio (Bred front). Den ble grunnlagt i 1971, og definerer seg som progressiv, grønn, rettferdig og opptatt av menneskerettigheter. Orsi er tidligere historielærer, samt tidligere ordfører i sitt hjemdepartement Canelones sør i landet.
Koalisjonen han var kandidat for har en solid historikk. Frente Amplio styrte Uruguay fra 2005 til 2020, og transformerte landet både økonomisk og sosialt. Den tidligere geriljalederen og presidenten José «Pepe» Mujica legaliserte både abort, likekjønnet ekteskap og marijuana (med regulert omsetning).
Uruguay ble et slags sosialt laboratorium for liberale reformer. Folkekjære Mujica har nå blitt 89 år og kreftsyk, men fungerer som en viktig støttespiller for Orsi. Da han satt ved makten mellom 2010 og 2015 ble han kjent som «verdens fattigste president».
MPPs grunnlegger bodde på et spartansk småbruk, kjørte en gammel folkevogn og ga bort 90 prosent av presidentlønnen sin til sosiale formål – noe ganske unikt i søramerikansk sammenheng.
Ung drahjelp
Álvaro Delgado Ceretta er utdannet veterinær, og har også bakgrunn som senator. Valgkampslagordet til hans sentrum-høyre-orienterte Partido Nacional, landets eldste aktive parti, var rett og slett «gjenvelg en god regjering». Han selger seg inn med «stabilitet» og «kontinuitet», med forlenget fokus på frihandelsavtaler og lave skatter.
Delgado har i likhet med Orsi fått en viktig støttespiller, men i form av en mer ukonvensjonell aktør. Andrés Ojeda (40) fra Partido Colorado, som endte som nummer tre, erklærte at han ville støtte Delgado dersom han selv var ute av dansen. Den medievante strafferettsadvokaten og TV-personligheten er god på sosiale medier, og sannsynligvis ikke dum å ha på laget i en innspurt.
I tillegg vil Delgado hjelpes frem av andre koalisjonsvenner i den konservative alliansen Coalición Republicana, ledet av partifelle og sittende president Luis Lacalle Pou.
Sosial sikkerhet
Frente Amplio ønsker å øke den sosiale sikkerheten for befolkningen. Uruguay har en stor middelklasse og Latin-Amerikas laveste fattigdomsrate, men er samtidig et av de dyreste landene. Ett av fem barn vokser opp i fattigdom, noe som leder til uønsket barnearbeid.
Første rundes resultat ble jevnere enn antatt. Selv om Orsi ikke kan være sikker på seier i det som vil bli et tett løp mot en selvsikker Delgado, vil han tilsynelatende gjerne holde på partiets momentum.
Til tilhengerne som hadde samlet seg i hovedstaden Montevideo sent på valgdagen, sa han: “Vi er partiet som har vokst mest i dette valget. Vi går for det siste trykket, med mer lyst enn noen gang».
Fakta: Uruguay
- Uruguay er en demokratisk, presidentstyrt republikk i det sørøstlige Sør-Amerika, med grenser til Argentina, Brasil og Atlanterhavet.
- Landet har Latin-Amerikas høyeste andel europeisk opphav (hovedsaklig spansk og italiensk). Ca 3,4 millioner innbyggere, hvorav ca 2 millioner bor i og rundt hovedstaden Montevideo.
- Landet er inndelt i 19 departamentos (departementer).
- Presidenten velges i allmenne, direkte valg for fem år og må ha absolutt flertall (eventuelt vinne i en valgomgang nummer to). Vedkommende utnevner regjeringsmedlemmene. I henhold til grunnloven kan ikke en president sitte to sammenhengende perioder.
- Sittende president er juristen Luis Lacalle Pou (51) fra sentrum-høyre-partiet Partido Nacional (også kjent som Partido Blanco). Han er landets 42. president, og sønn av landets 36. president Luis Alberto Lacalle. Da han ble innsatt i 2020 endte han 15 års presidentstyre for den venstrevridde koalisjonen Frente Amplio.