Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.
2024 ble det varmeste året noen gang målt, og jeg er redd 2025 blir enda varmere. I året som kommer bør vi alle finne fram til vår indre Greta Thunberg.
Jeg jobber for at behovet for bistand og nødhjelp skal forsvinne. At folk skal ha det så bra, uansett hvor de ble født, at vi her i Norge ikke trenger å gi hverandre symbolske geiter til jul, eller sender konfirmanter ut på dører for å samle inn penger. Men vi er ikke der ennå.
I tillegg til menneskeskapte kriger og fattigdom, ser vi hvordan de menneskeskapte klimaendringene tar menneskeliv, gjør områder ulevelige og driver folk på flukt. Paven advarer oss om at klimaendringene fører oss på dødens vei, og at dagens miljøpolitikk er en “krenkelse mot Gud”.
Alvoret har kanskje ikke sunket helt inn hos de fleste av oss enda.
LES OGSÅ: Greta Thunberg om FNs klimatoppmøte: – Mennesker med makt enes om dødsstraff
Jeg har et forslag til nyttårsforsett i år: 2025 må bli året vi krever en ansvarlig, ambisiøs og globalt rettferdig klimapolitikk. Det må bli året vi kan se tilbake på om 50 år og tenke at vi gjorde alt vi kunne.
Vi har bare noen få år igjen før verdens karbonbudsjett er brukt opp og Parisavtalens mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader er tapt. Skal vi snu skuta, må det skje nå.
Til høsten er det valg i Norge. Valg er på en måte demokratiets samtykkeskjema. Vi gir politikerne en tilbakemelding på hva slags samfunn vi er villige til å godta. Er vi villige til å godta høyere skatter? Færre sykehjemsplasser? En fullstendig utilstrekkelig klimapolitikk som setter oss, våre barn og barnebarn i fare for klimakollaps? I år er det opp til oss.
Som med de fleste nyttårsforsetter, hadde det vært enklest å slippe. Det hadde vært behagelig å tenke at “klimakrisa er sikkert ikke så ille som de skal ha det til” eller “jaja, det var synd med de utslippene, men det er jo uansett ikke noe jeg kan gjøre noe med”. Men det stemmer jo ikke.
FNs klimapanel er klokkeklare på at de farlige vippepunktene, som kollaps av verdens korallrev, smelting av tundraen og en svekket gulfstrøm, er nære. Samtidig sier de at det fortsatt er mulig å holde verdens oppvarming på under 1,5 grader, hvis politikerne er raske nok med å innføre tiltak som anbefales.
Norge står i en særstilling. Vi er verdens fjerde største eksportør av fossil gass og åttende største av olje, så politikken vi fører her kan både direkte påvirke enorme mengder forbrenningsutslipp, og sende sårt trengte politiske signaler til markedene og andre fossilproduserende stater om at oljealderen synger på siste vers.
På samme måte som det er gode grunner til å melde seg inn i det treningssenteret eller å kutte ned på godterispisinga i hverdagen, er det mange grunner til at vi, uansett hvor vi befinner oss på det politiske spekteret, bør bruke 2025 på å vekke “generasjon Greta Thunberg” til live igjen.
Og denne gangen håper jeg at flere enn bare ungdomsskoleelever blir med!
Matilde Angeltveit
Politisk rådgiver på klima / Climate policy advisor