Demokratiet er i krise verden over. I USA utfordres grunnleggende demokratiske prinsipper av polarisering, mistillit til valgprosesser, og politisk vold. I Sør-Korea har en militær paunntakstilstand forsøkt å fjerne retten til politisk ytring.
Globalt ser vi fremveksten av autoritære mannlige ledere som undergraver institusjoner og maktbalanser i demokratier.
Offentligheten blir stadig mer polarisert, og debatter flyttes fra redaksjonelt styrte medier til digitale plattformer som X og Facebook, hvor algoritmer forsterker ekkokamre og splittelse.
Men er det noen som får demokratiet til? Ja – på Taiwan.
Taiwan – et digitalt demokrati
Jeg mener at vi har mye å lære av Taiwan. Gjennom digitale verktøy og inkluderende prosesser har landet vist hvordan det er mulig å styrke demokratiet, selv i møte med polarisering og digitale utfordringer.
Taiwan har blitt et ledende eksempel på hvordan digitale verktøy kan brukes for å fremme demokratisk deltakelse og styrke tilliten i samfunnet. Landet har blant annet utviklet systemer som deliberativ polling og plattformer som Pol.is og vTaiwan, der innbyggerne inviteres til å delta i politiske prosesser og bidra til å skape bred konsensus.
Algoritmen i Polis er spesielt utviklet for å fremheve ideer som kan fasilitere bedre beslutningstaking, særlig når deltakerantallet er stort. Pol.is skiller seg fra tradisjonelle sosiale medieplattformer ved at den fremmer brobygging fremfor polarisering. Plattformen fremhever forslag som kan samle ulike grupper i stedet for å fokusere på konflikt eller sensasjon. Dette har blitt beskrevet som en «gamifisering av konsensus».
Valgfusk
Audrey Tang, Taiwans tidligere digitalminister, har implementert flere tiltak for å bekjempe valgfusk og desinformasjon. Et av de mest bemerkelsesverdige tiltakene er samarbeidet med innholdsskapere, inkludert YouTubere, for å fremme åpenhet og motvirke falsk informasjon.
Tang har engasjert YouTubere til å filme og dokumentere offentlige prosesser, som valg, for å sikre gjennomsiktighet og bygge tillit blant befolkningen. Ved å involvere populære innholdsskapere når informasjonen ut til et bredere publikum, spesielt blant yngre mennesker som ofte konsumerer nyheter via sosiale medier.
“Humor over rumor”
Videre har Taiwan brukt teknologiske innovasjoner til å bekjempe desinformasjon. Med strategier som «humor over rumor», her ansetter altså myndighetene komikere til å motvirke spredningen av falske nyheter ved å møte rykter med faktabasert humor i form av memes som raskt går viralt.
Et konkret eksempel på hvordan «humor over rumor» har blitt brukt, stammer fra Taiwan i 2020 under korona-pandemien. På den tiden spredte det seg rykter om at produksjonen av medisinske masker i landet ville føre til mangel på toalettpapir, fordi de samme materialene angivelig ble brukt til begge deler. Dette førte til panikk og hamstring av toalettpapir.
For å motvirke dette ryktet brukte Taiwans regjering humor. Landets statsminister Su Tseng-chang delte en viral meme hvor han, med et smil, sa at «vi bare har én bakdel hver,» og understreket at det ikke var noen grunn til å hamstre toalettpapir. Dette ble kombinert med en innholdsliste som tydelig viste at materialene brukt til medisinske masker og toalettpapir ikke hadde noe til felles.
Til slutt vil jeg presisere et av de mest imponerende aspektene ved Taiwans demokratiske tilnærming er prinsippet om radikal transparens. All politisk diskusjon, inkludert møter mellom myndigheter og interessegrupper, er tilgjengelig for offentligheten. Dette gir innbyggerne mulighet til å overvåke og forstå beslutningsprosesser i sanntid, noe som reduserer rommet for korrupsjon og øker tilliten til myndighetene.
Den nasjonale digitaliseringstrategien har kommet i grevens tid
Her i Norge har Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) erklært at vi har alle forutsetninger for å bli verdens mest digitaliserte land, og at taktskiftet i digitaliseringen nå kommer. Dette skal bidra til en enklere og tryggere hverdag for folk, et mer konkurransedyktig næringsliv og en mer moderne offentlig sektor.
Regjeringen har en ambisiøs strategi for å digitalisere Norge innen 2030, med fokus på å styrke og inkludere alle innbyggere, samt å beskytte barn og unge i den digitale verdenen. Dette inkluderer blant annet utvikling av strategier mot desinformasjon, fremme en åpen offentlig samtale og styrking av digitale ferdigheter, særlig blant unge.
Den nasjonale digitaliseringstragien har kommet i grevens tid, men hva utfallet av denne strategien blir er fortsatt ukjent.
Jeg mener at Norge bør hente inspirasjon fra Taiwan ved å implementere digitale medvirkningsplattformer for å inkludere innbyggerne i politikkutforming gjennom åpne høringer og deltakende prosesser.
Et samarbeid mellom myndigheter, medier og teknologiselskaper kan styrke bekjempelsen av desinformasjon gjennom sanntidsfaktasjekking.
Kombinert med digitaliseringsstrategiens fokus på å integrere undervisning i kritisk medieforståelse og digitale ferdigheter i skolen, kan dette forberede fremtidige borgere på en stadig mer kompleks digital virkelighet, samt å stå imot autoritæreledere som er på frammars.
La oss håpe at regjeringen kan lære noe av Taiwan, før det blir for sent.