Ledige stillinger
Ledige stillinger

– Vi tar tempen på menneskerettighetene i verden og Norge

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) feirer 10-års jubileum i dag.

Del denne artikkelen:

Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) feirer 10-årsjubileum i disse dager, og 10-årsdagen markeres med et jubileumsseminar i Gamle Logen i Oslo, i dag torsdag 22.mai.

– Siden oppstarten i 2015 har NIM etablert seg som en tydelig og faglig tung stemme i den offentlige debatten, og satt menneskerettigheter på agendaen i Norge. Når vi nå feier 10 år som institusjon retter vi blikket fremover og tar tempen på menneskerettighetssituasjonen i verden og i Norge – og spør oss «hvordan kan vi fremme og beskytte menneskerettighetene i dag?», sier NIMs konstituerte direktør Gro Nystuen, i en pressemelding.

Styreleder i NIM er Trine Skei Grande.

Et av punktene på agendaen til seminaret torsdag er en panelsamtale under vignetten «Menneskerettigheter under press».

Panelet består av Louise Holck, direktør for den danske institusjonen for menneskerettigheter og styreleder i ENNHRI, Maria Varteressian (A), statssekretær i UD, Aili Keskitalo, styremedlem i NIM og tidligere sametingspresident, Erik Møse, leder av FNs undersøkelseskommisjon til Ukraina og spesialrådgiver i NIM og Berit Lindeman, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.

Audun Lysbakken, stortingsrepresentant (SV), og Ingvild Wetrhus Thorsvik, stortingsrepresentant (V), er to politikere som deltar på dagens markering.

– Har blitt institusjonen Stortinget ville ha

Fundamentet for opprettelsen av NIM er FN-erklæringen om at alle stater bør ha en uavhengig institusjon som jobber for å sikre menneskerettighetene. Før NIM ble opprettet lå denne oppgaven hos Senter for menneskerettigheter (SMR) ved Universitetet i Oslo. NIM er administrativt tilknyttet Stortinget.

Den endelige NIM-loven ble vedtatt av Stortinget 22. mai 2015 og NIM ble formelt opprettet 1. juli samme år. I januar 2017 ble Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter, innlemmet i NIM. Det innebar at NIM fikk økt kompetanse på urfolksrettigheter, og et eget kontor i Kautokeino.

– Som stortingspolitiker var jeg med på opprettelsen av NIM. Dette skjedde i kjølvannet av 200-årsjubileet for Grunnloven og inkluderingen av et eget menneskerettighetskapittel i Grunnloven. Siden da har NIM blitt en sterk faglig aktør som beslutningstakere og offentligheten lytter til. I dag kan jeg som stolt styreleder si at NIM absolutt har blitt den institusjonen Stortinget ønsket at den skulle bli, sier NIMs styreleder Trine Skei Grande i pressemeldingen.

Siden oppstarten med kun noen få ansatte er NIM nå rundt 25 ansatte fordelt på de to kontorene i Oslo og Kautokeino.

Fakta om NIM

NIM har som hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgivning, internasjonale traktater og folkeretten for øvrig. Siden oppstarten av NIM for ti år siden har institusjonen skrevet 313 høringsuttalelser, 117 brev og skriftlige innspill til myndighetene. Institusjonen har skrevet 43 lengre rapporter og utredninger, og levert ti årsmeldinger til Stortinget med redegjørelse for utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Norge og anbefalinger til myndighetene.

NIM jobber med et bredt spekter av menneskerettigheter, fra ytringsfrihet og personvern til rettigheter for urfolk og sårbare grupper som asylsøkere, , rusbrukere, barn og eldre. NIM har i særdeleshet markert seg i saker som Fosen-dommen, grunnlovfesting av domstolsuavhengighet, forholdet mellom klimaendringer og menneskerettigheter, rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, samt offentlig ansattes ytringsfrihet.

(Kilde NIM)

Del denne artikkelen:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT