Hvorfor er Jens Stoltenberg på Facebook?

Annonse

— Arbeiderpartiet er landets beste politiske parti på sosiale medier som Facebook og YouTube, mens Venstre kommer på en andreplass, hevder Ole Emil Johnsen, kommunikasjonsrådgiver i markedsføringsbyrået Colt Kommunikasjon.

20.000 følger Stoltenberg på Facebook. Arbeiderpartiet har egen kanal på YouTube. Origo.no er vedtatt i partiet som verktøy for organisering av valgkampen fram mot september 2009. Partienes målrettede satsing på nettet varierer, men Arbeiderpartiet får mest skryt.

I dag gikk Jens Stoltenberg ut på Facebook med en kommentar om blasfemiparagrafen. Og man måtte melde seg som tilhenger av Jens for å lese hele kommentaren.

– Bare se på presseomtalen Jens Stoltenberg fikk da han registrerte sin profil på Facebook, sier Ole Emil Johnsen.

I dag har Stoltenberg altså fått nye spaltemeter, bare på grunn av sin Facebook-profil.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Obama inspirerer

Valgforsker Bernt Aardal sier til Dagbladet.no at han tror Jens Stoltenberg er inspirert av Obama og den amerikanske valgkampen.

Den amerikanske valgkampen kan gi et bilde på betydningen av digital markedsføring. Barack Obamas offisielle facebook-profil har nesten 4,5 millioner «venner». Til sammenligning hadde John McCain litt over 600.000 i valgkampinnspurten.

Den påtroppende amerikanske presidenten foret sine tilhengere med meldinger gjennom et eget program til Apples iPhone og aktiv bruk av videonettstedet Youtube, i tillegg til sine egne nettsteder, forteller nettstedet Kampanje.com.

Digitalt barometer

Dersom Facebook brukes som et barometer på digtal satsing: Stoltenberg har over 20.000 supportere på Facebook. Siv Jensen har 3800, mens Lars Sponheim har 300. Sp-lederen Liv Signe Navarset har 150 supportere og mens SVs Kristin Halvorsen foreløpig holder seg utenfor. Erna Solberg har heller ingen egen Facebook-side.

– Ap var tidlig ute med å ansette en egen rådgiver med fokus på de sosiale mediene. Ap har også forstått at sosiale medier ikke er noe som bare skal stå på egne bein, men skal inngå som et supplement i mediemiksen, forteller Ole Emil Johnsen fra Colt Kommunikasjon.

Venstre på nett

– Venstre er blant de minste partiene, og klarer likevel å være aktive og synlige opinionsledere i sosiale medier. Dette skyldes en klar mobiliseringsstrategi fra partiets side, forteller Ole Emil Johnsen.

– To tredjedeler av Venstres stortingsrepresentanter er på Facebook, og deltar aktivt gjennom å stille og svare på spørsmål. Venstre har en forståelse av at det er viktig å kommunisere med velgerne, ikke bare informere.

Topp tre

Ole Emil Johnsen mener norske politikere må tilpasse seg den nye mediehverdagen.

– Med de sosiale mediene har det vokst frem en arena hvor grasrota får en stemme. Vi forventer å få informasjon raskt, og vi ønsker å tilføre vår stemme i debatten. Om behovet for å være meningsytrer eller opinionsleder har økt i samfunnet, vet ikke jeg, men det har i hvert fall blitt enklere. Vi vil ha muligheten til å stille spørsmål når vi lurer på noe – og da forventer vi svar, hevder Johnsen.

– Vi som velgere ønsker å gi ros når noen har gjort noe bra, og vi ønsker å diskutere når vi ikke er enige. Debatten har i så måte flyttet seg fra kaffemaskinene til de sosiale mediene, og det er i disse kanalene at politikerne har en unik mulighet til å ta del i samtalen. Politikerne har en unik mulighet til å bygge relasjoner med velgerne.

Her er Ole Emil Johnsens topp tre-rangering av partienes deltagelse på nett:

Førsteplass: Arbeiderpartiet
– Partiet forstår kanalens egenskaper. Lytter, deltar og bidrar. Benytter bedre og mer avansert bruk av sosiale medier, som involverer velgerne, mener Johnsen.

Andreplass: Venstre
– God mobilisering og tilgjengelighet i sosiale medier. Gode og brukervennlige nettsider. Bruk av en variert mediemiks for å synliggjøre partiet, deres representanter og fanesaker.

Tredjeplass: Sosialistisk Venstreparti – mer bestemt Sosialistisk Ungdom
– SU har vært flinke til å bruke de sosiale mediene bevisst. De bygger relasjoner, lager arenaer for diskusjoner og bruker de sosiale mediene for å mobilisere og fronte fanesaker. SV har mye å lære av ungdomspartiet, men får tredjeplassen fordi partiet er flinke til å være målgruppeorientert i sin kommunikasjon – samt at de tenker lenger enn bare Facebook, Twitter og de andre obligatoriske kanalene, forteller Ole Emil Johnsen.

Alle er på Facebook

I vinter registrerte nordmann nummer 1.500.000 seg på Facebook. Bare i 2008 registrerte 430.000 nye nordmenn seg på Facebook.

– Partier og politikere bør være der folk er. Innfallsvinkelen er å prøve nye metoder, sier Sindre Beyer, informasjonssjef i Arbeiderpartiet.

– Vi ønsker å ta i bruke online verktøy både for kommunikasjon med velgere men også som verktøy intern partiorganisering. Suksessen måles i om vi klarer å integrere nettet i hele organisasjonen, forteller Beyer.

– Hvilke partier, utenom Arbeiderpartiet, mener du gjør en god jobb på nettet?
– Frp er gode på web-tv. Og Bård Vegard Solhjell er en habil blogger, tillater Beyer seg å skryte.

Falsk Jens Stoltenberg

Nettet gir muligheter for falske identiteter. På Twitter er det noen som utgir seg for å være Jens Stoltenberg, Siv Jensen og Lars Sponheim. Alle disse er falske identiteter. Ennå vil ikke Arbeiderpartiet foreta seg annet enn høflige forespørsler.

– Vi har bedt ham om å legge ned. Vi liker det ikke, er Sindre Beyers, knappe kommentar om den falske Twitter-brukeren.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!