Tilbake til virkeligheten

Annonse
Foto: Diane Arbus.

Åter till verkligheten. 70-talet är långt borta och nära.

Det er navnet på fotoutstillingen som nå vises på Stockholms Moderna Museet – museet som på et vis har inspirert til navnet på denne bloggen.

Fotoutstillingen viser fotokunst og fotojournalistikk fra en nær fortid. Journalisten bak Filter Medias blogg var nylig på ekskursjon og fikk med seg utstillingen.

Den faste utstillingen av MMs samling er inspirerende og lærerrik i seg selv – hvordan den tar for seg epoker og kunstformer. Fra Fin de siecle (1890-1910) og opp til våre dager får vi en introduksjon til den moderne kunstens historie gjennom en rundtur i museets faste samlinger.

På en svært upretansiøs og folkelig måte viser Museet fram svensk og internasjonal samtidskunst.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

For en journalist var fotoutstillingen Åter til verkligheten inspirerende – det ligger mye god fotojournalistisk håndverk i samlingene til Moderna Museet.

Håper du får anledning til å se fotoutstillingen – uansett er en tur innom Moderna Museet obligatorisk neste gang du er i Stockholm. Det er en hyggelig spasertur fra Gamla Stan og ut til Skeppsholmen – hvor Museet holder til.

Turen er verdt å ta bare for å få en liten smak på Stockholms-havna. Når du vel er fremme anbefaler jeg at du har en hel dag foran deg. Det er vanskelig å ta en kjapp tur innom. Ikke glem å spise lunsj i restauranten etterpå.

Les mer om bildene til Diane Arbus, Larry Clark og Anders Petersen etter at kurator Anna Tellgren har fått introdusert utstillingen som pågår fram til 20. september:

Diane Arbus presenterer sine portretter på en svært skarp måte i sine svart-hvitt-bilder. Kontrastene i bildene er store. Både teknisk og innholdsmessig.

Hun har blitt kjent for sine bilder av snålinger, krøplinger og utstøtte. Og for sine bilder av fattigfolk, transvestitter, og hardcore white trash.

Her er noen av hennes bilder:

Tips for den nysgjerrige Arbus-fan: En film ingen har hørt om er filmen basert på Arbus’ liv – fra 2006, med Nicole Kidman i hovedrollen: «Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus«.

Anders Petersen er en svenske som dokumenterte skyggesida av Hamburgs Reeperbahn med publikasjonen Café Lehmitz.

Bildene av kafeens prostitutere, halliker, poeter, småkriminelle, og den tilfeldige natterangleren er i dag et fotojournalistisk samtidsdokument av St. Paulis bakgater og Hamburgs utstøtte.

Se Petersens bilder oppå en coverlåt av Tom Waits:

Larry Clark er den siste jeg tar meg plass til å nevne i vrimmelen av fotografer som sikkert burde ha blitt nevnt når man oppsummerer denne utstillingen. Clark er kanskje mest kjent for sine kontroversielle filmer Kids (1995) og Ken Park (2002).

Det kan virke som om Clark har blitt mindre provoserende med åra, for to tiår før Kids og Ken Park var bildene vel så seksuelt eksplisitte og vel så provoserende. Og ikke minst må bildene ha vært provoserende i sin samtid.

Bildene virker dokumentariske samtidig som de er rett fram jævlige. Sprøytenarkomane tenåringer som puler er gjennomgangstema.

Når Hunter S. Thompson var på acid i Las Vegas var Larry Clark med narkisene i New York – «Clark emerges as a Gonzo journalist, but he takes it one step further«.

[ad]

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!