Aktivister mot datalagringsdirektivet stilles for retten i dag

Annonse

I dag startet rettssaken mot de fem norske aktivistene som stengte arbeiderpartiet.no i april 2011.

Alle fem nektet straffeskyld, melder NRK.no i dag.

Dette er saken:

 • 5.–10. april 2011 skal de tiltalte ha utført DDoS-angrep mot Arbeiderpartiets nettsted, www.arbeiderpartiet.no.
 • Dette førte til at serveren som driftet siden ble overbelastet og nettsiden kunne nås av publikum.
 • Angrepet skjedde etter at Datalagringsdirektivet ble vedtatt av Stortinget.
 • Hackergruppen Anonymous hadde på forhånd kommet med trusler om angrep dersom direktivet ble innført i Norge – fordi de mente at datalagringsdirektivet var i strid med ytringsfriheten.
 • Mennene står også tiltalt for krenkende adferd ved å ha truet og lagt ut nakenbilder av en ungdomspolitiker på nett.
 • De fem på tiltalebenken er fra Jessheim, Elverum, Drammen og Råde i Østfold.
En gruppe med «Anonymous» reiser med Londons undergrunnsbane i 2008, fordekt med masker av Guy Fawkes, inspirert av filmen V for vendetta. Personene på bildet er ikke de som sitter tiltalt i Oslo tingrett i dag. Foto: Wikimedia / James Harrison.
En gruppe med «Anonymous» reiser med Londons undergrunnsbane i 2008, fordekt med masker av Guy Fawkes, inspirert av filmen V for vendetta. Personene på bildet er ikke de som sitter tiltalt i Oslo tingrett i dag. Foto: Wikimedia / James Harrison.

Hva er Anonymous?

 • Internettbaserte aktivister bestående av et ukjent antall hackere fra hele verden, som har som erklært mål å kjempe for ytringsfrihet og mot sensur og misbruk.
 • Deres aksjonsformer har i hovedsak vært DDoS-angrep mot nettsteder, samt demonstrasjoner og distribusjon av flygeblader.
 • Gruppen oppsto allerede i 2003, men startet sin virksomhet for alvor i 2008.
 • Medlemmer står av prinsipp ikke fram med navn, og de kjenner sjelden hverandres virkelige navn. I offentlig sammenheng skjuler de seg ofte bak Guy Fawkes-masker, inspirert av filmen «V for Vendetta».
 • Anonymous er ikke en lukket gruppe med faste medlemmer, men et samfunn som er tilgjengelig for alle som ønsker å ta del.

Kilde: Wikipedia og NRK

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!