Amerikanske droner finner sine mål med data fra NSA

Annonse

Jeg har tidligere blogget om hvordan amerikanske militære lager dataprogrammer som blinker ut terroristerAt programmer peker ut mål er ikke lenger science fiction. Dette er nå høyst reellt, hevder det nye nettmagasinet The Intercept:

the_interceptNational Security Agency (NSA) bruker nå tilsvarende analyse av innsamlede data fra elektronisk overvåking for å finne sine mål. Det er ikke lenger mennesker som sitter og analyserer og velger ut mål, men dataprogrammer og algoritmer.

Og selv om det foreløpig er mennesker som sitter i USA og styrer disse dronene flere kontinenter unna, er det avansert metadata-analyse og sporing av mobiltelefoner – datainnsamling utført av NSA – som peker ut målene.

NSA system for geolokalisering, som droneoperatørene benytter, kalles GILGAMESH. En styreinnretning plasseres på dronen, som igjen kan spore opp SIM-kortet eller mobiltelefonen som det amerikanske militæret mener er målet, skriver The Intercept.

“Når bomben treffer, eller når det nattlige raidet skjer, så vet du at telefonen er der», sier en kilde til nettmagasinet, «men vi vet ikke hvem som er i nærheten, eller hvem som holder telefonen».

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Nettmagasinet The Intercept ble lansert mandag 10. februar 2014 og skal hovedsaklig rapportere basert på dokumenter lekket fra den tidligere NSA-konsulenten Edward Snowden. The Intercept skal redigeres av journalistene Glenn Greenwald og Laura Poitras.

Les artikkelen hos The Intercept.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Comments are closed.