Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Politisk film: Teknologi

Nå har tida kommet for å finne fram gode historier om hvordan teknologi har formet verdens politiske utvikling – eller motsatt.

Jeg har tidligere på denne bloggen publisert flere innlegg om politisk film. Mange gode historiefortellinger på film linkes til relle hendelser. Fire av filmene nedenfor her forsøker å gi en fortelling så nær den sanne historien som mulig. Den femte filmen har inspirert en global hackerbevegelse, og gitt den mye av sin symbolikk.

Ønsker meg flere filmtips i samme gate, i kommentarfeltet her.

Se også tidligere innlegg i serien om politisk film: Del 1Del 2Del 3.

The Fifth Estate (2013)

Filmen om varslernettstedet WikiLeaks og de som stod bak, Julian Assange og Daniel Domscheit-Berg. Benedict Cumberbatch spiller Assange, en skuespiller som i Norge kanskje er mest kjent fra TV-serien Sherlock.

Filmen fokuserer på forholdet mellom Assange og Berg, i tillegg til å fortelle om viktige hendelser i historien om hvordan WikiLeaks  oppstod og ble et kjent varslernettsted. Hvordan Assanges humørsyke og selvsentrerte personlighet preger historien om WikiLeaks er også viktig for filmens historie.

Jobs (2013)

Dette er den første filmen om Apple-gründeren Steve Jobs. Den fikk svake kritikker, og Ashton Kutcher er heller ikke blant mine favorittskuespillere. Mye av kritikken mot filmen har også vært at filmen ikke evner å portrettere den personligheten som Steve Jobs var.

Filmen forsøker å fortelle oss om en ambisøs Steve Jobs som gjennom livet forsøker å stå for sine idealer. Men Kutcher som en aldrende Jobs er lite troverdig.

Etter at Steve Jobs døde av kreft i 2011 var «Jobs» første film ut.

Forventningene til den andre Steve Jobs-filmen er høyere, og den skal være basert på Walter Isaacsons anerkjente biografi om Jobs. Rykter nå sier at David Fincher skal regissere den andre Jobs-filmen, og Fincher regisserte også The Social Network, som er neste film i listen under her.

Og mens vi venter, så ta en kikk på «Jobs» – som er verdt å bruke to timer på:

The social network (2010)

Regi: David Fincher

Filmen om hvordan Mark Zuckerberg i 2003 skapte og lanserte Facebook mens han var student ved Harvard i USA. Dette er filmen basert på boken The Accidental Billionaires av Ben Mezrich.

Zuckerberg fremstår som en svært målrettet person, kynisk allerede på Harvard-tida når han lagde Fasemash.com. Zuckerberg presenteres som svært intelligent og hensysnløs, og målet om suksess for The Facebook er viktigere enn å ta vare på sine venner.

Filmmusikken er det Trent Reznor fra Nine Inch Nails som står for. Legger til rette for  originalitet. Sammen med filmingen, fex under Dovregubbens hall under roingen, opplever vi en mørk og litt ubehagelig stemning.

Pirates of Silicon Valley (1999)

Og så en klassiker: Pirates of Silicon Valley er en film basert på boken Fire in the Valley: The Making of The Personal Computer. Filmen dokumenterer fremveksten av PCen gjennom rivaliseringen mellom Apple og Microsoft.

V for Vendetta (2006)

Den siste filmen på denne listen handler ikke om reelle hendelser. Bortsett fra referansene til den faktiske hendelsen om forsøket på å sprenge det britiske parlamentet i lufta i 1605 er handlingen i V for Vendetta lagt til framtida.

Grunnen til at jeg tok med denne filmen på listen er de referansene den har for hackerebevegelsen Anonymous, som har hentet mye av sin symbolikk fra filmen V for Vendetta. Maskene av Guy Fawkes har blitt et symbol som mange forbinder med nettaktivisme.

Også andre protestbevegelser har tatt i bruk symbolikken, som Occupy-bevegelsen som først oppstod i New York USA i 2011.

Filmen V for Vendetta er produsert av Wachowski-brødrene, de samme som lagde Matrix-trilogien.

LES OGSÅ

3 KOMMENTARER

 1. Dette er riktignok TV, og ikke film, men jeg synes det likevel er et fullverdig tips å ta med seg. Han har et politisk skråblikk på forskjellige situasjoner rundt om i verden, og mange skarpe kommentarer som gjør hans program til noe jeg liker veldig godt, jeg er en stor fan av ham. Den mest politisk ladede programserien som Anthony Bourdain har gjort er nok den han lager for tiden, altså Parts Unknown. Du finner den på CNN, og noen episoder finnes også på youtube. Du har også programmet som gjorde meg til en fan av ham, No Reservations – dette er nok mer rettet mot mat, siden mannen er en kokk, men han tar også her opp relevante politiske spørsmål etter min mening. Han har også The Layover, men dette er mest en turistgreie laget for Travel Channel. De to sistnevnte programmene finner du mange episoder av på youtube. En meget oppegående og kul fyr, som jeg har blitt en stor fan av.
  Uansett, bare en anbefaling :).

 2. Den eneste filmen basert på en sann historie som jeg kommer på er The Imitation Game, som kommer senere i år. Den omhandler Alan Turing, en IT-pionér og Andre verdenskrig-«helt» med tragisk skjebne.

  De øvrige filmene er ikke så spot on som du ønsker, men alt dette er noe du uansett burde se. De har alle en ting felles, og det er at de «kommenterer» teknologiutviklingen.

  Min favorittfilm av futuristiske filmer med litt politisk og moralfilosofisk brodd er Minority Report. En annen film, som er litt mindre politisk og slik, men likevel svært god er Gattaca. Ellers er vel 1984 noe som er verdt å se. Jeg likte ikke filmen, og syntes forøvrig boka også var litt skuffende (en god bok, men noe hypet), men den er vel relevant okke som.

  Enemy of the State er en annen av mine favorittfilmer når det kommer til teknologitankevekkende filmer. Gene Hackman spilte i en tidligere film ved navn The Conversation som du også burde sjekke ut. Jeg synes ikke den er like god, delvis fordi den er noe utdatert.

  En av de beste romantiske komediene jeg har sett kan også være verdt å se, nemlig Eternal Sunshine of the Spotless Mind med Jim Carrey. Carrey spiller forøvrig også i et film som de fleste har sett, men som må sees, The Truman Show. Ellers har jeg lyst til å se filmen Her, som også er en romantisk komedie med et sentralt teknologiaspekt.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT