SMS-kampanje hjalp Senegal med å stanse Ebola

Annonse

Senegal oppdaget sitt foreløpig eneste tilfelle av Ebola i august. Inkubasjonstiden er 21 dager. Og etter 42 dager uten nye utbrudd kunne senegalesiske myndigheter 17. oktober erklære at landets ebola-utbrudd var over.

God informasjon effektivt sendt ut til publikum er viktig for å unngå nye smittetilfeller. SMS-kampanjen i Senegal har derfor fått mye oppmerksomhet.

SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.
SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.

4 millioner tekstmeldinger ble sendt ut til publikum i denne perioden. SMS’ene inneholdt informasjon om farene ved Ebola og hvordan man kan forhindre smitte. Det var helsedepartementet i Senegal som stod bak denne informasjonskampanjen, sammen med en teknisk løsning fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

LES: Government of Senegal boosts Ebola awareness through SMS campaign

Tekstmeldingene ble målrettet sendt ut til mennesker i hovedstaden Dakar og i St. Louis, en tett befolket region i Senegal. Beskjedene ble sendt ut i forkant av hendelser som samlet større befolkningmengder, som fotballkamper og demonstrasjoner.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Gjennom SMS-kampanjen ble befolkningen oppfordret til å kontakte lokale helsemyndigheter dersom man så noen med tegn på feber eller blødning, og man ble oppfordret til å ringe et gratis telefonnummer.

Sengal fikk ikke flere enn ett tilfelle av Ebola denne gangen. SMS-kampanjen som myndighetene satte i gang for å informere publikum fikk sin del av æren for dette.

Jeg tror såklart ikke at SMS er et avgjørende redskap for å stoppe Ebola. Men når det oppstår epidemier så er informasjon til befolkningen avgjørende. Dette eksempelet fra Senegal viser hvordan mobiltelefoner og enkel teknologi kan hjelpe oss til å nå ut til mange mennesker på kort tid, i truede områder.

Se også: The Daily Conversation har en god infovideo om 2014-utbruddet av Ebola i Vest-Afrika:

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!