SMS-kampanje hjalp Senegal med å stanse Ebola

Senegal oppdaget sitt foreløpig eneste tilfelle av Ebola i august. Inkubasjonstiden er 21 dager. Og etter 42 dager uten nye utbrudd kunne senegalesiske myndigheter 17. oktober erklære at landets ebola-utbrudd var over.

God informasjon effektivt sendt ut til publikum er viktig for å unngå nye smittetilfeller. SMS-kampanjen i Senegal har derfor fått mye oppmerksomhet.

SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.
SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.

4 millioner tekstmeldinger ble sendt ut til publikum i denne perioden. SMS’ene inneholdt informasjon om farene ved Ebola og hvordan man kan forhindre smitte. Det var helsedepartementet i Senegal som stod bak denne informasjonskampanjen, sammen med en teknisk løsning fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

LES: Government of Senegal boosts Ebola awareness through SMS campaign

Tekstmeldingene ble målrettet sendt ut til mennesker i hovedstaden Dakar og i St. Louis, en tett befolket region i Senegal. Beskjedene ble sendt ut i forkant av hendelser som samlet større befolkningmengder, som fotballkamper og demonstrasjoner.

Gjennom SMS-kampanjen ble befolkningen oppfordret til å kontakte lokale helsemyndigheter dersom man så noen med tegn på feber eller blødning, og man ble oppfordret til å ringe et gratis telefonnummer.

Sengal fikk ikke flere enn ett tilfelle av Ebola denne gangen. SMS-kampanjen som myndighetene satte i gang for å informere publikum fikk sin del av æren for dette.

Jeg tror såklart ikke at SMS er et avgjørende redskap for å stoppe Ebola. Men når det oppstår epidemier så er informasjon til befolkningen avgjørende. Dette eksempelet fra Senegal viser hvordan mobiltelefoner og enkel teknologi kan hjelpe oss til å nå ut til mange mennesker på kort tid, i truede områder.

Se også: The Daily Conversation har en god infovideo om 2014-utbruddet av Ebola i Vest-Afrika:

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
873FølgereFølg

SISTE NYTT