Senegal oppdaget sitt foreløpig eneste tilfelle av Ebola i august. Inkubasjonstiden er 21 dager. Og etter 42 dager uten nye utbrudd kunne senegalesiske myndigheter 17. oktober erklære at landets ebola-utbrudd var over.

God informasjon effektivt sendt ut til publikum er viktig for å unngå nye smittetilfeller. SMS-kampanjen i Senegal har derfor fått mye oppmerksomhet.

SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.
SMS-kampanje mot Ebola. Illustrasjon: WHO.

4 millioner tekstmeldinger ble sendt ut til publikum i denne perioden. SMS’ene inneholdt informasjon om farene ved Ebola og hvordan man kan forhindre smitte. Det var helsedepartementet i Senegal som stod bak denne informasjonskampanjen, sammen med en teknisk løsning fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

LES: Government of Senegal boosts Ebola awareness through SMS campaign

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

Tekstmeldingene ble målrettet sendt ut til mennesker i hovedstaden Dakar og i St. Louis, en tett befolket region i Senegal. Beskjedene ble sendt ut i forkant av hendelser som samlet større befolkningmengder, som fotballkamper og demonstrasjoner.

Gjennom SMS-kampanjen ble befolkningen oppfordret til å kontakte lokale helsemyndigheter dersom man så noen med tegn på feber eller blødning, og man ble oppfordret til å ringe et gratis telefonnummer.

Sengal fikk ikke flere enn ett tilfelle av Ebola denne gangen. SMS-kampanjen som myndighetene satte i gang for å informere publikum fikk sin del av æren for dette.

Jeg tror såklart ikke at SMS er et avgjørende redskap for å stoppe Ebola. Men når det oppstår epidemier så er informasjon til befolkningen avgjørende. Dette eksempelet fra Senegal viser hvordan mobiltelefoner og enkel teknologi kan hjelpe oss til å nå ut til mange mennesker på kort tid, i truede områder.

Se også: The Daily Conversation har en god infovideo om 2014-utbruddet av Ebola i Vest-Afrika:

Kjære leser. Vi har ingen millionærer i ryggen. Våre lesere er våre viktigste støttespillere, nå trenger vi din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Tusen takk!