Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Dokumentar: Hver dag etterlater du deg enorme mengder digitale spor

Har du gått med på at all din kommunikasjon på nett deles med Google, Apple eller NSA? Krypterer du kommunikasjonen din med andre over nettet? Surfer du på åpnet nettverk, eller skjuler du dine spor?

Dokumentaren Det mørke nettet ble vist på Schrödingers katt på NRK denne våren. Filmen er ikke lenger tilgjengelig på NRK Nett-TV, men her er den opprinnelige BBC-dokumentaren.

Hver gang du kobler deg på et trådløst nett legger du igjen digitale spor om hvor og når du befinner deg. Hvem du snakker med, hva du surfer etter på mobilen, hvilke apper du benytter, dine nettverk av venner og kontakter. Alle disse metadataene kan og vil brukes av kommersielle aktører. Google og Facebook  lever av denne informasjonen. Det er informasjonen de har lagret om deg som gjør at de kan selge målrettede annonser.

Stater og myndigheter bruker akkurat de samme dataene til overvåking, til kontroll, til etterretning, og da gjerne med store overgrep mot personvernet. Ikke engang statsledere unngår NSAs overvåking og avlytting.

Nok fra meg. Se dokumentaren. 59 minutter. Her er den:

https://youtu.be/qXajND7BQzk

Hva er metadata? Metadata er informasjon om informasjon. Metadata om en telefonsamtale er ikke data om selve samtalen. Men det er informasjon om hvem du ringte til, når du ringte, hvor lenge varte samtalen, er dette en person du har ringt til før? Hvor ofte? Og har denne personen ringt til deg tidligere?

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT