Verdensbanken: Tilgangen til internett øker forskjellene mellom fattig og rik

Annonse

«Mennesker uten tilgang til digital telknologi og uten utdanning og kunnskap til å benytte seg av denne, vil i økende grad bli hengende etter utviklingen», advarer Verdensbankens årlige utviklingsrapport.

Antallet internettbrukere har tredoblet seg det siste tiåret, til 3,2 milliarder. Flere mennesker i verden har tilgang til mobiltelefoner enn til elektrisitet og vann. Men nær 60 prosent, eller omlag 4 milliarder mennesker, er fortsatt offline, sier Verdensbankens rapport som kom 14. januar. Rapporten hadde disse hovedbudskapene:

  • 4 milliarder mennesker har fortsatt ikke tilgang til internett.
  • Det digitale skillet bør være en global prioritet, for å generere vekst og arbeidsplasser.
  • Land kan høste «digitalt utbytte» hvis de prioriterer både offline og online faktorer.

VIDEO: Hvordan mobile penger har blitt en vanlig måte å betale på i Kenya. I tillegg er mobile betalingsløsninger utbredt i utviklingsarbeidet i landet:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

“Connecting everyone is a priority”, sier Uwe Deichmann, direktør hos Verdensbanken.

Men ikke alle er enige. Norfund-direktør Kjell Roland kaller dette en hype, og uttaler til Bistandsaktuelt at digital utvikling er feil sted å starte. Det kan være Roland slår inn åpne dører. For også Verdensbankens Uwe Deichman hevder at andre grunnleggende behov må oppfylles før man kan få utviklingsland fullt ut på nett:

“While technology can be extremely helpful in many ways, it’s not going to help us circumvent the failures of development over the last couple of decades. You still have to get the basics right: education, business climate, and accountability in government”, sier Deichman.

Les mer:
NRK: Internett øker forskjellene på fattig og rik
Bistandsaktuelt: Norfund-direktør advarer mot digital hype
Verdensbanken: Digital revolution needs offline help to realize its potential

Lenke til rapporten: World Development Report 2016: Digital dividend

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!