India nekter Facebook å dele ut gratis internett-tilgang

8. februar 2016 satte indiske myndigheter foten ned: De hevder at Facebook forskjellsbehandler nettilgang basert på innhold, ved å innføre sin nye app Free Basics.

Facebook på sin side hevder at Free Basics er en måte å gi gratis internett til de som ikke har råd til eget internettabonnement.

Nettleverandrører (ISP’er) kan ikke diskriminere datatilgang og tilby ulik kostnad basert på ulikt innhold, i følge TRAI (Telecom Regulatory Authority of India). Dette innebærer at Facebooks nettjeneste “Free Basics” IKKE kan drive i India.

LES: Pressemeldingen fra Indiske myndigheter.

Omlag 31 prosent av Indias 1,3 milliarder mennesker har tilgang til internett. Andelen er liten, men antallet er stort, og dermed så er også kampen om markedstilgangen viktig for Facebook. Omlag 306 millioner av disse 402 millioner menneskene surfer webben primært fra sine smarttelefoner, ifølge The Daily Dot.

Hva er Facebook Free Basics?

«By introducing people to the benefits of the internet through these websites, we hope to bring more people online and help improve their lives», skriver Facebook på sin kampanjeside info.internet.org.

Når bare 31 prosent av den indiske befolkningen er på nett, så høres jo dette lokkende ut. I følge Facebook selv er Free Basics nå tilgjengelig i 37 land. Og Facebook hevder selv at de har gitt internettilgang til mer enn 19 millioner mennesker, som ellers ikke ville hatt penger til denne å kjøpe seg tilgang.

Her er listen over land som hvor Facebook tilbyr denne gratistjenesten.

Free basics er en mobilapp, altså et program du kan laste ned på mobiltelefonen din. Og om Facebook har gjort en avtale med teleselskapet, så kan du surfe gratis på nett med denne appen. Men da kun på nettsteder og hos tjenesteleverandører som Facebook har «godkjent». For her er det penger å tjene. For Facebook.

Det er altså her kampen om internett skal stå: Skal private selskaper prise ulike deler av internett forskjellig, utifra innholdet som leveres? Eller skal alle mennesker ha lik tilgang informasjon?

Et åpent eller lukket internett

Raman Jit Singh Chima, policy director ved Access Now. Foto: Access Now.
Raman Jit Singh Chima, policy director ved Access Now. Foto: Access Now.

Forkjempere for et åpent internett og nettnøytralitet – eller «net neutrality» – jubler over det indiske vedtaket.

«The publication of these rules demonstrates the sharpening global consensus on preventing network discrimination and protecting the open Internet,” sa Raman Jit Singh Chima, direktør ved Access Now, en gruppe som jobber for rettigheter på internett, til The Daily Dot.

Kampen om nettnøtyralitet er langt fra ny: Apple jobber for å holde sine kunder innafor sitt app-univers. Facebook deler ut et internett der de selv styrer innholdet. Og helt siden Tim Berners-Lee lanserte World Wide Web i 1993 har det vært kamper om eierskapet til det nettet vi beveger oss på.

Både EU og USA har innført regelverk om nettnøytralitet. Her har man allerede fått regler som ivaretar en del av disse rettighetene, noe jeg skrev om på denne bloggen i 2014.

Les mer om konflikten mellom India og Facebook:

Wired: India Bans Facebook’s Basics App to Support Net Neutrality

The Daily Dot: India deals Facebook’s free service a mortal blow

International Business Times: Facebook Free Basics Internet Service Banned In India On Net Neutrality Concerns

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
856FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT