EU-landene er i større grad på nett, og stadig flere europeere har digitale kunnskaper. EU utvikler seg digitalt, men sakte. Denne uka kom Europakommisjonen med sin årlige digitale indeks.
76% av europeere er på nett minst en gang i uka. Men allikevel forteller undersøkelsen at 45% ikke har grunnleggende digitale ferdigheter. 72% av europeiske hjem har internettlinje, men bare 30% av disse var hurtige bredbånd på 30 Mbps eller høyere.
Europakommisjonens nye digitalindeks DESI forteller om en vekst i Europa, men den er svak.
Norge havner på plassen bak Danmark i årets DESI. Sverige er det eneste EU-landet som ikke har forbedret sin score det siste året. Norge får skryt for å være lengst fremme når det gjelder digitale offentlige tjenester, sammen med Danmark og Finland.
Høyhastighets bredbånd er tilgjengelig for 4 av 5 av norske hjem. Og 96% av nordmenn bruker internett, samtidig som 80% av oss har digital kompetanse til å utnytte denne muligheten.
Danmark er det landet som ligger på topp på årets DESI-indeks (0,68) og Romania ligger på bunn (0.35).
Som helhet har EU en score på 0,52 på DESI-skalaen, som går fra 0 til 1. Dette er en økning på 0,02 fra fjorårets 0,50. DESI er et verktøy for å måle utviklingen som EUs medlemsland har innen digital økonomi og som digitalt samfunn.
Europas næringsliv er i ledelsen
Sør-Korea er det landet hvor flest er koblet til nettet, etterfulgt av Japan, Danmark, Sveits og Storbritannia. På kompetanse og kunnskap er også Sør-Korea på topp, etterfulgt av Sverige og Finland.
Men Europeiske land er i ledelsen når det gjelder å anvende digitale teknologier i næringslivet, også om man sammenligner med Japan eller Sør-Korea.
Hovedfunnene i DESI-indeksen for 2016 er disse:
Danmark, Nederland, Sverige og Finland fortsetter å være på topp på DESI-rakingen. Nederland, Estland, Tyskland, Malta, Østerrike og Portugal er de raskest voksende landene og veksten bare øker.

DESI er en forkortelse for Digital Economy and Society Index, og består av fem hovedfaktorer og 30 indikatorer:
- Connectivity: Hvor utbredt, hvor raskt og hvor billig er bredbåndstilgangen.
- Human Capital/Digital Skills: Digital kompetanse i befolkningen og i arbeidsstyrken.
- Use of Internet: Bruk av nettet, som til å lese nyheter, til banktjenester eller til shopping.
- Integration of Digital Technology: Hvordan næringslivet integrerer nøkkelteknologier, som e-fakturaer, skytjenester, e-handler, osv.
- Digital Public Services: Digitale offentlige tjenester og e-helse.
2016 er tredje år på rad at Europakommisjonen publiserer DESI-indeksen.

Lenker:
Se pressemeldingen fra Europakommisjonen (publisert 25. februar 2016).
Norge med egen DESI-profil hos Europakommisjonen.