Norge nummer to og Danmark på topp i Europas digitalindeks. Sverige eneste land som ikke vokser.

Annonse

EU-landene er i større grad på nett, og stadig flere europeere har digitale kunnskaper. EU utvikler seg digitalt, men sakte. Denne uka kom Europakommisjonen med sin årlige digitale indeks.

76% av europeere er på nett minst en gang i uka.  Men allikevel forteller undersøkelsen at 45% ikke har grunnleggende digitale ferdigheter. 72% av europeiske hjem har internettlinje, men bare 30% av disse var hurtige bredbånd på 30 Mbps eller høyere.

Europakommisjonens nye digitalindeks DESI forteller om en vekst i Europa, men den er svak.

Norge havner på plassen bak Danmark i årets DESI. Sverige er det eneste EU-landet som ikke har forbedret sin score det siste året. Norge får skryt for å være lengst fremme når det gjelder digitale offentlige tjenester, sammen med Danmark og Finland.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Høyhastighets bredbånd er tilgjengelig for 4 av 5 av norske hjem. Og 96% av nordmenn bruker internett, samtidig som 80% av oss har digital kompetanse til å utnytte denne muligheten.

Danmark er det landet som ligger på topp på årets DESI-indeks (0,68) og Romania ligger på bunn (0.35).

CcDyWmoW8AAVTUg.jpg large

Som helhet har EU en score på 0,52 på DESI-skalaen, som går fra 0 til 1. Dette er en økning på 0,02 fra fjorårets 0,50. DESI er et verktøy for å måle utviklingen som EUs medlemsland har innen digital økonomi og som digitalt samfunn.

Europas næringsliv er i ledelsen

Sør-Korea er det landet hvor flest er koblet til nettet, etterfulgt av Japan, Danmark, Sveits og Storbritannia. På kompetanse og kunnskap er også Sør-Korea på topp, etterfulgt av Sverige og Finland.

Men Europeiske land er i ledelsen når det gjelder å anvende digitale teknologier i næringslivet, også om man sammenligner med Japan eller Sør-Korea.

Hovedfunnene i DESI-indeksen for 2016 er disse:

Danmark, Nederland, Sverige og Finland fortsetter å være på topp på DESI-rakingen. Nederland, Estland, Tyskland, Malta, Østerrike og Portugal er de raskest voksende landene og veksten bare øker.

Digital profil av Norge, DESI 2016. Illustrasjon: Europakommisjonen.
Digital profil av Norge, DESI 2016. Norge scorer høyt på offentlige tjenester og på kompetanse. Illustrasjon: Europakommisjonen.

DESI er en forkortelse for Digital Economy and Society Index, og består av fem hovedfaktorer og 30 indikatorer:

  • Connectivity: Hvor utbredt, hvor raskt og hvor billig er bredbåndstilgangen.
  • Human Capital/Digital Skills: Digital kompetanse i befolkningen og i arbeidsstyrken.
  • Use of Internet: Bruk av nettet, som til å lese nyheter, til banktjenester eller til shopping.
  • Integration of Digital Technology: Hvordan næringslivet integrerer nøkkelteknologier, som e-fakturaer, skytjenester, e-handler, osv.
  • Digital Public Services: Digitale offentlige tjenester og e-helse.

2016 er tredje år på rad at Europakommisjonen publiserer DESI-indeksen.

Romania har høy DESI-vekst og innhenter de andre landene. Sverige har lav vekst og taper terreng. Illustrasjon: Europakommisjonen.

Lenker:

Se pressemeldingen fra Europakommisjonen (publisert 25. februar 2016).

Norge med egen DESI-profil hos Europakommisjonen.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!