Bare en liten andel av de enorme mengdene elektronisk søppel blir håndtert på en trygg måte. Ansvarlig og bærekraftig håndtering av elektronisk avfall er en utfordring for mange land.
Vi kvitter oss med elektronisk utstyr stadig oftere. Den globale produksjonen av elektronisk utstyr øker i takt med utviklingen av ny teknologi.
Mengden av elektronisk og elektrisk avfall, såkalt e-avfall, vokser enormt fort.
Brukt, ødelagt eller overflødig utstyr som mobiltelefoner, datamaskiner, TV-apparat og batterier inneholder stoffer og komponenter som er en risiko for miljø og helse når de ikke blir håndtert riktig.
Ifølge rapporten Waste Crimes dumpes opp mot 50 millioner elektronisk avfall i løpet av 2017, en økning på 20 prosent fra 2015.
41,8 million tonn e-søppel ble produsert i 2014, ifølge FNs miljøorganisasjon (UNEP). Men bare en andel resirkuleres eller håndteres forsvarlig. Det anslås at mellom 0,5 og 1,3 millioner tonn brukt elektrisk og elektronisk utstyr og e-avfall blir sendt ut av EU hvert år. Dette er mellom 16 og 28 prosent av alt e-avfall som blir innsamlet verden over. Det er UNEP som skriver dette i sin rapport fra 2015.
Vil skape arbeidsplasser av elektronisk søppel
«Resirkulering reduserer presset på miljøet, men kan også skape jobber og generere inntekter. Den globale avfallsmarkedssektoren, fra innsamling til resirkulering, står for omlag 410 milliarder dollar årlig», skriver Achim Steiner i UNEP-rapporten Waste Crimes.
Han er i dag leder for FNs utviklingsprogram (UNDP), tidligere direktør for FNs miljøprogram (UNEP).
En innovativ løsning for å bekjempe e-avfall finner vi i et samarbeid mellom UNDP og en kinesisk teknologigigant. Appen «Baidu Recycling» ble utviklet for kinesiske forbrukere, hvor man via appen kan be om at e-avfall blir plukket opp. Appen benyttes nå i 22 kinesiske byer og har blitt lansert globalt.
FN skal nå finne ut hvor stort problemet er
FNs teknologiorganisasjon (ITU) går nå sammen med FN-universitetet (UNU) og Solid Waste Association (ISWA) for å lage statistikk om e-avfall.
Statistikk skal hjelpe til med å finne de beste løsningene når det kommer til politiske avgjørelse rundt håndtering av e-avfall, i tillegg til å forhindre ulovlig dumping, fremme resirkulering og skape jobber innen gjenbruk.
Det snakkes mye om hvordan teknologi er et verktøy for å nå FNs bærekraftsmål. Samtidig som teknologi er en løsning, så må verden også løse det voksende problemet med e-avfall. FNs bærekraftsmål 12 handler om å «sikre bærekraftig konsum og produksjon».
«ITU har en lang historie om å gi verden de mest pålitelige dataene om IKT,» sier ITUs generalsekretær Houlin Zhao i pressemeldingen.
KILDER:
Les pressemeldingen fra FNs teknologiorganisasjon ITU (12. juli)
Waste Crimes – et prosjekt fra UNEP
Baidu Recycle App – Pressemelding: «China’s e-waste recycling app goes global»
En versjon av denne artikkelen ble først publisert på UNRICs nettsider, FNs informasjonskontor for Vest-Europa.